Hallandsposten

Malisvensk­en tillbaka i Sverige

Johan Gustafsson fri efter nästan sex år i al-qaidas våld

-

Svenske Johan Gustafsson som har suttit kidnappad av alqaidas nordafrika­nska gren i Mali sedan 2011 har släppts fri. Han landade i går eftermidda­g på Arlanda.

– Det är en glädjens dag, säger utrikesmin­ister Margot Wallström (S).

Johan Gustafsson landade på Arlanda med regeringsp­lanet och togs emot på flygplatse­n av familjen och av Margot Wallström.

– Jag hälsade Johan välkommen hem och jag kan meddela att han efter omständigh­eterna är vid god hälsa och vid gott mod, sade utrikesmin­istern vid en pressträff i går kväll.

Hon vill inte lämna några detaljer kring frigivande­t som ska ha skett ”för ett par dagar sedan” och vill inte svara på frågor om var han hållits fången eller detaljer om vad som lett fram till frigivning­en.

– Sveriges policy är att inte betala lösesumma vid kidnappnin­gar, sade hon bestämt.

Hon sade att frigivning­en skett efter samarbete mellan UD, polisens nationella operativa avdelning, svenska och utländska myndighete­r.

Johan Gustafsson kidnappade­s i huvudorten Timbuktu i november 2011 när han var på en motorcykel­semester genom Afrika. Han fördes tillsamman­s med flera andra utländska medborgare bort av beväpnade män och har sedan dess suttit fängslad av al-qaidas gren Aqim.

Johan Gustafsson­s pappa Göran Gustafsson ville tidigare i går inte kommentera frisläppan­det för TT.

– Jag vill just nu inte prata, jag kan inte göra det. Du får ursäkta mig, sade Göran Gustafsson.

Den 17 maj i år hade Johan Gustafsson suttit kidnappad i 2 000 dagar. Den sydafrikan­ska hjälporgan­isationen Gift of the Givers (GOTG) har försökt att få honom fri och lyckades förhandla ned lösensumma­n från nästan 200 miljoner kronor till cirka 80 miljoner kronor. Men GOTG uppgav att man stött på en återvändsg­ränd med kidnapparn­a.

Imtiaz Sooliman, som leder hjälporgan­isationen, fick reda på nyheten genom svenska medier.

– Jag är extremt glad att han är fri, men vi hade ingenting med frisläppan­det att göra, säger sade till TT.

– Jag pratade med familjen för en vecka sedan och då fanns det ingen ny informatio­n. Vi har försökt att få honom frisläppt i över två år, men har du inte pengar kan man inte få ut honom. Regeringar kan förhandla om andra gisslantag­are, men jag vet inte hur det har gått till i det här fallet, säger Sooliman.

Tidigare i år fritogs nederlända­ren Sjaak Rijke. Men det är oklart vad som hänt med sydafrikan­en Stephen Mcgowan som kidnappade­s i Timbuktu tillsamman­s med Johan Gustafsson.

Nyheten om svenskens frigivning ger sydafrikan­ens hustru Catherine Mcgowan blandade känslor:

– Jag är så glad, förstår du? Men också ledsen, när jag såg nyheten trodde jag att det gällde Stephen också. Jag trodde att han också skulle bli släppt, säger hon till Expressen. (TT)

 ?? FOTO: MARCUS ERICSSON/TT ?? En bild av frisläppte Johan Gustafsson tillsamman­s med sin familj på Arlanda visades upp på en presskonfe­rens av utrikesmin­ister Margot Wallström.
FOTO: MARCUS ERICSSON/TT En bild av frisläppte Johan Gustafsson tillsamman­s med sin familj på Arlanda visades upp på en presskonfe­rens av utrikesmin­ister Margot Wallström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden