Hallandsposten

Fördubblad andel långväga turister

-

De utomeurope­iska sommarturi­sterna på besök i Sverige har dubblerats som andel på några år.

Det är en global trend, enligt forskare.

Ser du en turist är det störst chans att denne kommer från vårt västra grannland. Norrmännen dominerar fortfarand­e, men sett över en åttaårsper­iod ligger andelen relativt stilla kring åtta procent av det totala antalet besökare i Sverige, enligt Scb-statistik som TT beställt, räknat i antal gästnätter på hotell, campingar och stugbyar under sommarmåna­derna juni, juli och augusti.

Näst vanligast är tyskarna, 5,7 procent, inte heller det någon skillnad mellan 2008 och 2016.

Det som sticker ut är de riktigt långväga besökarna, som under perioden ökat i andel från 2,6 till 5 procent. Framför allt är det kineser och övriga asiater som i större utsträckni­ng turistar i Sverige, även om de totalt sett fortfarand­e utgör en ganska liten andel. Även amerikaner­na har ökat i andel något.

Värmland i allmänhet och den lilla kommunen Eda nära norska gränsen har närmast blivit ett China Town. 16 procent av de övernattan­de turisterna i Eda i fjol sommar var kineser, där kommunen ligger strategisk­t för busslaster på väg mellan Stockholm och Oslo. Shoppingen vid gränsen drar också, och då liksom många andra västvända gränskommu­ner mest norrmän.

De allt fler långtifrån komna turistgäst­erna är en ökande trend.

– Efterfråga­n har blivit mer global. Nya marknader växer fram, och det är en nyhet jämfört med tidigare, säger turistfors­karen Dieter Müller, professor i kulturgeog­rafi vid Umeå universite­t.

Totalt sett har de utländska sommarbesö­karna som andel av de totalt bokade gästnätter­na ökat från 26 till 27,6 procent mellan 2008 och 2016. Resten är således svenskar.

Olle Lindström/tt

 ?? FOTO: TOMAS ONEBORG/SVD/ARKIV ?? Asiatiska turister flockas utanför Stockholms slott.
FOTO: TOMAS ONEBORG/SVD/ARKIV Asiatiska turister flockas utanför Stockholms slott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden