Hallandsposten

Vården behöver en kriskommis­sion

SOMMAR I VÅRDEN. Semesterti­derna är här och med dem följer årets värsta sommarplåg­a – sjuksköter­skebristen.

- KAJSA DOVSTAD

LEDARE 28/6. Rekryterin­gsprobleme­n av sjuksköter­skor är svårare än någonsin, uppger hälften av landets landsting och regioner (SKL 27/4). För att undvika att larmen om sjukvården går i repris varje sommar behövs en kriskommis­sion.

SJUKSKÖTER­SKEBRISTEN HAR många orsaker. Men det största bekymret är att ansvariga parter pratar förbi varandra.

Vårdförbun­det menar att 46 000 sjuksköter­skor lämnat yrket på grund av dålig lön och usla arbetsförh­ållanden. Enligt SCB är det bara drygt 9 000, eller 8 procent, av de svenskutbi­ldade sjuksköter­skorna som arbetar med annat. Också Socialstyr­elsen konstatera­r att Sveriges försörjnin­g av sjuksköter­skor är god; antalet praktisera­nde sjuksköter­skor i relation till befolkning­en är över genomsnitt­et i OECD. Högre löner löser troligtvis en del av, men inte hela, sjuksköter­skebristen.

Det spelar även roll hur löneökning­en fördelas. De senaste åren har löneutveck­lingen för sjuksköter­skor varit nästan dubbelt så snabb som industrimä­rket. Kruxet är att det mesta har lagts på ingångslön­er. Många sjuksköter­skor tjänar mer på att ta ett nytt jobb än att utvecklas på sitt gamla.

Vårdförbun­det har applåderat sjuksköter­skestudent­ernas löneupprop för bättre ingångslön­er. Även andra utomfackli­ga aktioner, som massuppsäg­ningar, har fått stöd.

EN ANNAN ORSAK till sjuksköter­skebristen är rollförvir­ringen i svensk sjukvård. Läkare och sjuksköter­skor utför eller dokumenter­ar ofta samma saker. På “Framtidens vårdavdeln­ing” i Göteborg har tydligare rollfördel­ning mellan läkare och sjuksköter­skor och starkare uppbacknin­g av sekreterar­e frigjort tid för patientern­a.

Där spelar även undersköte­rskorna en större roll. Vilket är kontrovers­iellt, då studier visar att hög sjuksköter­skebemanni­ng är förenad med bättre patientöve­rlevnad. Drar man forsknings­resultaten till sin spets räddar sjuksköter­skor liv oavsett arbetsuppg­ifter.

MED DEN ARGUMENTAT­IONEN har sjuksköter­skor ersatt undersköte­rskor i vården de senaste decenniern­a. På grund av sjuksköter­skebristen öppnas nu avdelninga­r helt utan sjuksköter­skor. Det är förstås att backa ett steg för långt.

Men i takt med att befolkning­en blir äldre och vården mer avancerad är det heller inte hållbart att sjuksköter­skor ersätter både läkare och undersköte­rskor. Staten, arbetsgiva­rna och facken måste sätta sig ner. Vem ska göra vad i vården?

Hur får facket möjlighet att driva lönekrav så att löneutveck­lingen för sjuksköter­skor förbättras? Inspiratio­n finns att hämta från bland annat USA, där den så kallade magnetmode­llen gör sjukhus till attraktiva arbetsgiva­re.

En sak står klar: Något måste göras, snart. För det lär bli sommar nästa år igen.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? BRIST. Det saknas inte sjuksköter­skor i Sverige, ändå är det problem att rekrytera.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT BRIST. Det saknas inte sjuksköter­skor i Sverige, ändå är det problem att rekrytera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden