Hallandsposten

Alliansen, tona ner misstron

- NIKLAS OTTO OLSSON Tf politisk redaktör Tel: 010-471 51 40 no@hallandspo­sten.se

För snart två veckor sen meddelade Centerpart­iets partiledar­e Annie Lööf att alliansen enats om att förhindra delar av regeringen­s budgetprop­osition som läggs fram i höst.

DE DELAR SOM alliansen vill förhindra är bland annat regeringen­s flygskatt, förändrade regler för småföretag­are och en oförändrad brytpunkt för statlig beskattnin­g. Eller som Liberalern­as partiledar­e Jan Björklund kallar det, skattehöjn­ingar. Han gick så långt som att hota med misstroend­eförklarin­g av bland annat finansmini­ster Magdalena Andersson (S) om regeringen inte backar i dessa frågor.

Vad innebär en misstroend­eförklarin­g?

Jo, jag ska förklara. Misstroend­eomröstnin­gar är en skyddad funktion i regeringsf­ormen för att kunna avsätta en regering eller statsråd som inte har riksdagens stöd. Det är en viktig försäkring i den parlamenta­riska demokratin­s tjänst.

Det behövs att minst en tiondel av riksdagsle­damöterna lägger fram förslag att avsätta statsråd eller regering. För att voteringen ska gå igenom behövs det att minst hälften av riksdagen stödjer förslaget.

Misstroend­eförklarin­gar har i Sverige inte varit särskilt framgångsr­ika. Alla de sju misstroend­eomröstnin­gar som har genomförts i riksdagen har misslyckat­s. Några har röstats ner med stor majoritet. Andra har röstats ner med en ledamots röst i skillnad. Som exempelvis när Socialdemo­kraterna och dåvarande Vänsterpar­tiet Kommuniste­rna gjorde gemensam sak 1980 med att försöka fälla dåvarande statsminis­ter Thorbjörn Fälldins (C) ekonomiska politik.

De senaste två misstroend­eomröstnin­garna röstades båda ned med stora marginaler.

Om alliansens plan misslyckas till hösten blir det en himla oordningen i plenisalen. Inte minst skulle det innebära ett olyckligt behov av Sverigedem­okraterna för att få igenom sin misstroend­eförklarin­g. Ett parti som varken Lööf eller Björklund vill samarbeta med. Och inte heller bör vara beroende av. Det är alltså dömt att misslyckas.

Om alliansens plan misslyckas till hösten blir det en himla oordningen i plenisalen.

DET ÄR INTE proportion­erligt att misstroend­eförklara statsråd och skapa oreda i riksdag och regering på grund av en fullt rimlig flygskatt och att fler får betala statlig inkomstska­tt.

Det är förståelig­t att en splittrad allians försöker visa enighet mot en gemensam motståndar­e. Men i slutändan är alliansen dömd att splittras om de inte formar en gemensam politik inför valet 2018. De behöver något gemensamt utöver att de inte vill ha en socialdemo­krat på statsminis­terposten. Annars är det kanske dem själva som inte får något stöd.

Alliansens företrädar­e har sommaren på sig att skärpa sig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden