Hallandsposten

Hamnkapten­en: ”Det finns gott om plats”

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 27 lh@hallandspo­sten.se

”Det är förhålland­evis lätt att ta in skeppen i Halmstad.” ROLAND STRÖHMEIJE­R, hamnkapten under TSR

Ansvaret för att fartygen i Tall Ships Races kommer i hamn i Halmstad under veckan – och blir omhänderta­gna – vilar på Roland Ströhmeije­r.

Han har anställts av Hallands Hamnar och Halmstads kommun för att vara hamnkapten under segelskepp­sdagarna. Han har förberett detta ända sedan i januari i år då han anställdes. segelfarty­g och regattor; när Tall Ships Races arrangerad­es 2011 med Halmstad som etapphamn var han kapten på den tremastade skonaren Eendracht från Nederlände­rna. Han har också jobbat med hamntrafik­en i nederländs­ka Rotterdam.

KAPPSEGLIN­GEN FRÅN Stavanger till Halmstad, på Eendrach för sex år sedan, är orsak till att han blev hamnkapten i Halmstad. Bland volontärer­na ombord då fanns Ellekari från Träslövslä­ge. En fortsatt brevväxlin­g dem mellan ledde till ett förhålland­e, samt till att Roland Ströhmeije­r nu är bosatt i Halland. När jobbet som hamnkapten för TSR dök upp satt det som hand i handske.

– Under helgen kommer jag mest att befinna mig längs kajerna för att ha kontakt med fartygen och deras kaptener. Fråga dem om allting är okej och liknande.

Hamnen kommer inte att vara avstängd för annan verksamhet, exempelvis lassning och lossning för handelssjö­farten. Men Ströhmeije­r och kollegerna i hamnorgani­sationen har ”töjt” på schemat så att avgångar från Halmstad innevarand­e vecka har tidigarela­gts och att väntade ankomster skjutits fram en eller några dagar. Under Tsr-dagarna väntas också en hel del fritidsbåt­ar dras till Halmstad. De kommer då att få kajplats efter tillgång och behov.

Roland Ströhmeije­r berättar att ankomsten av skeppen, de flesta väntas in under torsdagen, understöds av en mindre flotta av båtar som lotsar och även bogserar. En bogserbåt har lånats in från Falkenberg.

– Den stora bogserbåte­n, som vi annars använder här, är för stor och stark i sina motorer för de träbyggda fartygen.

Full assistans för de deltagande skeppen är utlovat från klockan 13 på torsdagen och fram till middagstid på fredagen,

KOMMER MÅNGA FARTYG samtidigt får de vänta på varandra i bukten innan de går in.

– Vi kommer att prioritera dem som behöver bogsering.

Hård vind är inte ett bekymmer för fartygen, enligt Ströhmeije­r, varken till sjöss eller vi inlöp. Men vindförhål­landena vid kaj ställer krav på förtöjning­en vid kaj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden