Hallandsposten

Tandvården försöker lösa köprobleme­n

- MIKAEL EVARD 010-471 50 75 mev@hallandspo­sten.se

”Jag har försökt hitta rätt person, men det är inte enkelt fastän jag letar aktivt. Jag hoppas att det ordnar sig till årsskiftet.” MARIA WRAMLER

privattand­läkare

Inom Hyltes tandvård kämpar man på. Ett nytt behandling­srum stod nyligen klart på en privat klinik, ett annat planeras i höst hos Folktandvå­rden. – Läget är kritiskt hela tiden, säger privattand­läkare Maria Wramler.

Förra månaden stod ett nytt behandling­srum klart hos Hyltes enda privata tandläkare.

– Vi har så himla fullt och är över ett år försenade med kallelser. Vi tar inte in nya patienter nu eftersom vi såg åt vilket håll det barkade, säger Maria Wramler.

Men någon ny tandläkare har hon inte lyckats rekrytera trots att det behövs till det nya rummet.

– Jag har försökt hitta rätt person, men det är inte enkelt fastän att jag letar aktivt. Jag hoppas att det ordnar sig till årsskiftet.

På Folktandvå­rden i Hyltebruk beskriver klinikchef­en det som läget blivit mycket bättre än förut. Detta eftersom en tandläkare nu kör in från Vallås varje dag för att jobba heltid här, i stället för halva tiden i Vallås och halva tiden i Hyltebruk, som tidigare. En pensionera­d tandkonsul­t veckopendl­ar från Göteborg för att klara trycket för närvarande. En ny tandläkare rekryterad­es dessutom för bara några veckor sedan. Han är nu inne i en inkörnings­fas eftersom han utbildats i Polen.

ÄNDÅ BEHÖVER FOLKTANDVÅ­RDEN anställa ännu en tandläkare.

Till hösten ska det därför byggas ett nytt behandling­srum även på Folktandvå­rden i Hyltebruk.

– Drömläget är sedan att rekrytera en ny tandläkare, så vi klarar oss, säger Anne hemberg Jess, klinikchef i Hylte och Vallås.

Planer på en ombyggnad fanns redan förra sommaren, men då lyckades man inte med rekryterin­gen, så det blev inte av. Nu ser situation dock lite annorlunda ut eftersom man kommit längre i förberedel­searbetet och det ska byggas ett nytt rum så snart som möjligt.

I nuläget finns det sex behandling­srum på Folktandvå­rden i Hyltebruk. Där arbetar fyra tandläkare, två tandhygien­ister och sju tandsköter­skor.

5000 Hyltebor är inskrivna som patienter, varav 2700 är vuxna och 2300 barn. Dessutom står 450 vuxna i kö.

– De vill få komma in och bli våra patienter för att kunna få en fullständi­g undersökni­ng, säger Anne Hemberg Jess.

OM MAN LYCKAS anställa en ny tandläkare till det behandling­srum som ska byggas kan det förändra situatione­n för de 450 personer som väntar på att få bli patienter

– Då skulle vi kunna börja röja i kön och beta av den, säger Anne Hemberg Jess.

Men alla barn tas om hand redan nu och givetvis akuta besök.

– Många väljer att bara komma när det är akut och det är ingen bra lösning, säger Anne Hemberg Jess.

 ?? Bild: MIKAEL EVARD ?? FRAMTID. Folktandvå­rdens klinkchef Anne Hemberg Jess ser fram emot att ett nytt behandling­srum ska byggas i höst. I bakgrunden syns tandläkare Göran Lindblad i bakgrunden som tar hand om en patient.
Bild: MIKAEL EVARD FRAMTID. Folktandvå­rdens klinkchef Anne Hemberg Jess ser fram emot att ett nytt behandling­srum ska byggas i höst. I bakgrunden syns tandläkare Göran Lindblad i bakgrunden som tar hand om en patient.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden