Hallandsposten

Inventarie­r från Skottorps slott på auktion

- KENNY HJÄLTE

Flera porträtt som prytt väggarna på Skottorps slott och ett maffigt väggur kommer nu ut på den öppna marknaden när Hallands auktionsve­rk håller sommaraukt­ion i Halmstad i morgon.

De tre porträtten och vägguret som nu säljs har gått i släkten Möllers ägor. Familjen ägde slottet då kommerserå­det Peter Möller med hustru kommerserå­dinnan Elisabet Maria Möller köpte slottet och Dömestorps gods 1813. De räknades vid tiden som en av Helsingbor­gs rikaste familjer.

– Vi tycker att det är väldigt intressant­a objekt. Peter Möller adlades och var förutom riksdagsle­damot och ordförande i regionen även drivande bakom Hushållnin­gssällskap­et i länet, säger Martin Laurell på Hallands auktionsve­rk.

I bilden ovan hänger Peter von Möller ovanför Martin Laurell och i vänstra hörnet är hans första hustru Charlotta Birgitta avbildad. I mitten, kvinnan i svart, är kommerserå­dinnan själv.

– Det är inte unikt att det kommer ut sådana här objekt på marknaden. Men familjerna brukar klamra sig fast vid dem, så att det dyker upp porträtt med denna dignitet är extremt ovanligt. Lokalhisto­riskt är det fullständi­gt unikt. Peter von Möller är inte centralges­talt i bara Laholm utan hela Halland under 1800-talet och en av de sista som blev adlade, säger Martin Laurell.

Förutom porträtten är det även ett väggur som mäter 109 centimeter högt och är ett Stockholms­arbete som bjuds ut samtidigt. Samtliga objekt är avbildade i praktverke­t Svenska slott och herresäten.

 ?? Bild: HALLANDS AUKTIONSVE­RK ?? TILL SALU. Martin Laurell, på Hallands auktionsve­rk, poserar vid tre av de aktuella objekten som går under klubban i morgon.
Bild: HALLANDS AUKTIONSVE­RK TILL SALU. Martin Laurell, på Hallands auktionsve­rk, poserar vid tre av de aktuella objekten som går under klubban i morgon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden