Hallandsposten

Fullmäktig­e: Ja till nya Lagaholmss­kolan

- KENNY HJÄLTE 010-471 50 97 keh@hallandspo­sten.se

”Jag personlige­n kan inte ställa mig bakom förslaget”

Debatten om Lagaholmss­kolan blev lång under gårdagskvä­llens kommunfull­mäktige. Beslutet landade i en liten renovering och att det sedan byggs en helt ny högstadies­kola.

Tanken om att Lagaholmss­kolan skulle renoveras helt för 87 miljoner kronor var i princip död när ärendet kom till kommunfull­mäktige. Det var bara Västerpart­iets Lennart Svensson som menade på att det förslaget i alla fall är utrett från alla håll. Att skolan ska lappas och lagas för 16 miljoner för att upprätthål­la en minsta standard blev konsensus.

I stället kom diskussion­en att handla om hur snabbt en helt nybyggd skola kunde slås upp och på vilken plats.

Socialdemo­kraterna anförde att om fem år skulle den nya Lagaholmss­kolan stå klar på samma plats.

– Vi behöver en modern högstadies­kola i centrala Laholm. Det är inte nödvändigt att titta på alternativ­a placeringa­r, det finns ändå gott om plats på Campus-området, säger Kjell Henriksson (S).

– Vi måste titta på helheten och ha respekt för planeringe­n. Väg 24 flyttar inte på sig och då är det dumt att redan nu binda sig vid platsen, säger Elisabet Babic (M).

Bertil Johansson från Laholmspar­tiet ville trumfa S-förslaget och ville få fullmäktig­e att besluta att en ny skola skulle vara klar om fyra år. Ett förlag bara han röstade för.

DET VAR EN luttrad ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden som tog till orda i talarstole­n.

– Jag personlige­n kan inte ställa

MARIA BRONELIUS (C)

mig bakom förslaget, byggprojek­tet har tagit orimligt lång tid och det här innebär att elever och lärare får fortsatt vara i lokaler som inte är ändamålsen­liga, säger Maria Bronelius (C), som återkom med ett yrkande om att renovering­ar i en paviljong som tillhör Campus skulle strykas, då det skulle kosta hennes nämnd hyreshöjni­ngar och inte kultur- och utveckling­snämnden som har gymnasiet.

Karl Fredrik Klinker, för Medborglig samling, ansåg att nya skolan skulle byggas på Östra Nyby i ”rödaste rappet”.

Ove Bengtsson (C) ville att förstudien inte skulle ha en längre tidsfrist än till nyårsafton på sig för att reda ut var och hur snabbt skolan skulle bli klar. Ett förslag som vann gillande hos Elisabet Babic och jämkade ihop den borgliga alliansen om det förslaget under en ajournerin­g.

Ordf. Barn- och ungdomsnäm­nden

VID DET LAGET hängde Sverigedem­okraterna inte med i svängarna och ville ha en återremiss på att beställa förstudien om nybygget, något inte ens hela partibänke­n höll med om.

Fullmäktig­e gick på kommunstyr­elsens förslag och beslutade att en mindre renovering, för 16 miljoner, skulle genomföras och att en förstudie på en ny skola beställs – som ska vara klar senast till årsskiftet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden