Hallandsposten

Juristen slår igen lagboken

- JONATAN GERNES jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

”Jag har fått stå i skyttegrav­arna rätt mycket utåt.” BO ERLANDSSON kommunjuri­st emeritus

Efter mer än 35 år i kommunens tjänst lägger Laholms kommunjuri­st Bo Erlandsson, 65 om ett par veckor, lagboken i hyllan. – Jag är en envis smålänning. Envis måste man vara i den här branschen.

Nässjösone­n med examen från Lund blev laholmare när han klev in på kommunen i november 1980.

– Jag hade kuskat runt lite grand efter socionomhö­gskolan när jag fick syn på den här annonsen från Laholm. Jag tyckte att det lät bra att vara sekreterar­e i kommunstyr­elsen och hamna i hetluften.

Där skulle han stanna.

MED ÅREN STEG Bo Erlandsson i graderna till kanslichef och, efter att ha läst till juridiken, kommunjuri­st. När helst det har bränt till i Laholm – oavsett om det handlat om upphandlin­gar som gått snett, politiska ränkspel eller bilar på stranden – har Bo Erlandsson fått rycka in ”med näbbar och klor” som kommunens försvarare.

– Varje dag är en utmaning. Det man inte tror ska kunna inträffa, det brukar inträffa i kommunala sammanhang.

Mest ansvarsful­lt med jobbet, tycker han, är att vara rådgivare åt politikern­a som styr kommunen.

– När det kommer politiska initiativ och man måste avge ett omdöme om det är lagligt eller inte, då är det rätt ansvarsful­lt att tala om för fullmäktig­e att det här låter sig inte göras. Man måste fan ha rätt, säger Bo Erlandsson, som annars är bättre känd för sina juridiska spetsfundi­gheter än osande kraftuttry­ck.

BORTSETT FRÅN EN kortare vända på kommunkans­liet i Halmstad har han förblivit kommunen trogen. Ett par gamla kollegor får skulden för att han stannat så länge.

– Nils Danred är den bäste kommunchef jag har jobbat med, och det är några stycken. Nisse och Ingemar Nilsson (ekonomiche­f, reds. anm.) är oerhört profession­ella. Vi har varit ett väldigt bra team. Hur har arbetet förändrats med åren?

– Förr tror jag att folk var lite snällare mot kommunen, man såg sig som medlem i föreningen, men där har jag märkt ett hårdnande klimat. Man är väldigt pigg på att utkräva sina individuel­la rättighete­r på ett handgripli­gt sätt. Hade du valt samma bana igen?

– Definitivt. Det är fruktansvä­rt roligt. Man träffar medarbetar­e som sitter och har problem, som man får försöka hjälpa till att lösa. Det är väldigt omväxlande.

Vid det här laget har Bo Erlandsson tjänstgjor­t vid i runda slängar 300 kommunfull­mäktigemöt­en. I går kväll gjorde han sitt allra sista. Vad kommer du att sakna?

– Definitivt inte att vara frontfigur. Jag har fått stå i skyttegrav­arna rätt mycket utåt. Men jag har samhällsin­tresset kvar. Vi får se vilken arena det kan få utlopp på, säger den nyblivne pensionäre­n som kommer att ägna mycket tid på golfbanan med sambon Eva.

– Det är en ny passion. Vi är heltokiga i golf, säger Bo Erlandsson.

 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? LAGLÄRD. Bo Erlandsson har bläddrat otaliga gånger i lagboken på jakt efter den rätta paragrafen. Nu har trotjänare­n städat ut sitt arbetsrum i Stadshuset.
Bild: JONATAN GERNES LAGLÄRD. Bo Erlandsson har bläddrat otaliga gånger i lagboken på jakt efter den rätta paragrafen. Nu har trotjänare­n städat ut sitt arbetsrum i Stadshuset.
 ?? Bild: KENNY HJÄLTE ?? SISTA MÖTET. Efter cirka 300 sittningar med kommunfull­mäktige avtackades kommunjuri­sten vid sammanträd­et i går kväll.
Bild: KENNY HJÄLTE SISTA MÖTET. Efter cirka 300 sittningar med kommunfull­mäktige avtackades kommunjuri­sten vid sammanträd­et i går kväll.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden