Hallandsposten

Fler gömda hittas på svenska arbetsplat­ser

-

Polisens arbetsplat­skontrolle­r ökade rejält i fjol.

Bakom resultatet ligger en medveten strategi där syftet är att hitta fler som saknar rätt att vistas i Sverige.

– Det finns redan i dag många som håller sig undan och det kommer att bli fler, säger Per Löwenberg på gränspolis­en.

Polisen har trappat upp jakten på personer som saknar rätt att vistas i landet. Anta let arbetsplat­sinspektio­ner trefaldiga­des i fjol, från 366 till 1 089, enligt statistik från polisen.

Vid kontroller­na 2016 hittades 232 personer som saknade rätt att vistas och arbeta i Sverige, jämfört med 94 året innan.

Delvis kan ökningen förklaras med att polisen blivit bättre på att rapportera, men kontroller­na har också blivit fler, enligt gränspolis­en.

– Polisen fick under 2016 mer resurser för att arbeta med inre utlännings­kontroll, där de här inspektion­erna är en del, säger Per Löwenberg, gruppchef vid nationella gränspolis­sektionen.

Regeringen har aviserat att den vill stänga möjlighete­n för personer med utvisnings­beslut att hålla sig kvar i Sverige genom svartarbet­e. Mot bakgrund av den stora flyktingst­römmen 2015 bedömer myndighete­rna att gruppen kommer att växa.

– De närmaste åren kommer vi att få fler verkställi­ghetsärend­en att hantera. Så det är en medveten satsning att öka de här kontroller­na, säger Per Löwenberg.

Arbetsplat­sinspektio­nernas främsta syfte är att slå mot de arbetsgiva­re som utnyttjar personer som saknar rätt att vara här som billig arbets kraft under vad som kan vara slavlika förhålland­en. Fall finns där man funnit personer som bott i exempelvis biltvättar.

– Det kan se ganska illa ut. Vi har hittat personer i väldigt dåliga sanitära förhålland­en, som saknar tillgång till toalett och har dålig tillgång till vatten, som har levt som man uppenbarli­gen inte bör leva, säger Per Löwenberg. Vad händer med dem som ni hittar och som saknar rätt att vistas här?

– Många gånger har de hållit sig undan och är så fallet har polisen rätt att ta dem i förvar, säger Per Löwenberg. (TT)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden