Hallandsposten

Lagen ändras – nu kan alla bli en Svensson

-

På lördag blir det fritt fram att skaffa dubbla efternamn och byta förnamn hur ofta man vill. När namnlagen ändras blir det också betydligt enklare att bli en riktig Svensson.

Den 1 juli förändras den svenska personnamn­lagen. Den största förändring­en är att svenskarna då kommer kunna välja dubbla efternamn. Med nuvarande lagstiftni­ng har den enda möjlighete­n till dubbla efternamn varit att registrera ett extra efternamn som mellannamn.

– Det här med dubbelt efternamn kommer bli ganska populärt. Det är ju många som har klagat på det här med mellannamn, att det har varit ett evigt trixande och fixande för att alla i familjen ska få samma namnkombin­ation. Men i och med den nya lagen försvinner det problemet, säger Agneta Carlquist, verksamhet­sutvecklar­e på Skatteverk­et.

Den som vill byta efternamn får dessutom betydligt fler alternativ att välja på. Alla efternamn som används av minst 2 000 personer förlorar nämligen sitt namnskydd, vilket innebär att vem som helst kan bli en Svensson, Hjort eller Åkerman mot en avgift på 1 800 kronor. Dessutom kan man avgiftsfri­tt välja sina föräldrars förnamn som efternamn med efterleden -son eller -dotter.

När det gäller förnamn blir det också fritt fram att byta namn hur många gånger som helst.

– Det tror jag är efterlängt­at. Som reglerna är i dag har man kunnat lägga till namn, men bara en gång. Därefter har man behövt vända sig till patent- och registreri­ngsverket, men för att byta där har man behövt speciella skäl. Att byta en tredje gång har varit väldigt svårt, säger Agneta Carlquist.

Trots att man förväntar sig flera namnändrin­gar på sikt räknar inte Skatteverk­et med att ansökninga­rna ska ta längre tid efter lagändring­en. Martin Stockton

Johansson/tt

 ?? FOTO: TOBIAS RÖSTLUND/ARKIV ?? Från och med den 1 juli kan vem som helst byta namn till Svensson, precis som den klassiska tv-familjen ”Svensson Svensson”.
FOTO: TOBIAS RÖSTLUND/ARKIV Från och med den 1 juli kan vem som helst byta namn till Svensson, precis som den klassiska tv-familjen ”Svensson Svensson”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden