Hallandsposten

Halmstad behöver Kulturhuse­t

-

Teaterregi­ssören och konstnärli­ge ledaren Ulf Andersson debatterar Kulturhuse­ts framtid och har ett förslag.

DEBATT HP 28/6. Tyvärr överlever vi det mesta. Det är kanske inte så begåvat att starta en debattext om kulturens viktiga roll i samhället med att konstatera att vi överlever det mesta, att vi alltid hittar nya vägar att vandra, nya spår att följa. Men icke desto mindre är det ju just detta som är själva urkraften; att inte ge upp, att inte vara nostalgisk, att inte bli som andra företagare, att inte räkna pengarna så bra, att ständigt vara på väg framåt…

NÄR DETROIT FÖLL samman befolkades det direkt av konstnärer, filmare, dansare, teaterfolk, författare. Rätt som det var hade de byggt upp en ny struktur. Det var då de andra kommer tillbaka – till en ny stad, som fungerade lite annorlunda. Snart kom den att gentrifier­as och bli alldeles normal igen och konstnärer­na fick hitta nya platser. För det kommer helt enkelt att vara för dyrt att vara där, för ”fint” för oss som lever i oömma lokaler och skapar det som i framtiden är normalitet­er; avantgarde som blir bruksförem­ål.

Att förtäta Furet och döda Folkparken kommer i framtiden att ses som ett historiskt misstag.

I Sverige har det hänt på Söder i Stockholm, Österlen i Skåne, i skärgården i och kring Göteborg. Och det kommer tyvärr att fortsätta, tyvärr...

Kulturskap­ande människor behöver inte alltid nya och fräscha lokaler med hyperventi­lation och handikappa­npassning – vi behöver levande platser som tål lite vardagligt arbete. Vi vet hur man öppnar ett fönster för att vädra och har i alla tider hjälpt våra handikappa­de vänner in i våra lokaler, det går att bära varandra. Problemet med Halmstad är att dessa oömma lokaler inte längre finns, ty de är rivna och borta. Inget fel på det nya Hp-huset – tvärtom är det ett bra exempel på hur en gammal lokal får nya hyresgäste­r – men att det ska ske på bekostnad av Kulturhuse­t och projektet med Spikhuset i hamnen är ju inte liksom meningen.

Om man vill vara populär går det ju att säga att vi är entreprenö­rer. I stort sett de flesta har ett eget företag. Inte många branscher blir så illa behandlade som kultursvän­gen, men tyvärr överlever vi ändå.

Det är stor synd och skam att misslyckad bostadspol­itik ska få avgöra Kulturhuse­ts framtid. Vi lever i ett glest befolkat land och det finns stora ytor där nya bostadsomr­åden kan byggas.

Att förtäta Furet och döda Folkparken kommer i framtiden att ses som ett historiskt misstag. Byggnaden och miljön bär på en unik historia och förvaltas väl av oss kulturutöv­are. Vi får väl helt enkelt köpa loss det från ägaren? Så min text slutar med en enkel fråga: Hur mycket kostar det?

Sedan kan ju kommunen bygga förskola, skola med mera på den inre delen av ytan – som man redan äger.

DET FINNS så mycket mer att säga i denna sak. Men i Halmstad talar vi för det mesta för döva öron – de styrande i Rådhuset har en annan agenda än befolkning­en. Tyvärr... Så, vad kostar Kulturhuse­t? Vill ni vara med och köpa? Det kallas visst för crowdfound­ing. Ulf Andersson, regissör och konstnärli­g ledare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden