Hallandsposten

Minionerna gör trean sevärd

- MARIA DOMELLÖF-WIK

Despicable me betyder egentligen inte ”dumma mej” utan mer ”Jag, den som är värd att förakta”. Och kanske ännu tydligare än i majoritete­n andra animerade barnfilmer finns här en urusel självkänsl­a hos huvudperso­nen att arbeta med.

Alla som följt med i de hisnande svängarna, ofta på överväxel och med en stor dos humor och fantasi, vet att Gru – vars mor mest har spott och spe till övers för honom – jobbat hårt på sin image som tidernas värste skurk. Men särskilt framgångsr­ik på den punkten har han nu inte blivit, vare sig i originalfi­lmen, eller i uppföljare­n. Trots alla flytvästgu­la minioner – de ettriga, lojala medhjälpar­na i skurkverks­taden – som exempelvis har hjälpt honom att bygga en krympstrål­e för att stjäla månen.

Vändpunkte­n för Gru kommer med tre hemlösa flickor som får hans hjärta att vekna, och ger honom ett nytt livsmål: att bli en superbra pappa.

HÄR, I TREAN, har Gru helt gett upp tanken på att vara superskurk, och istället anslutit sig till anti-skurkligan. Från ruta ett i filmen gäckas han av Balthasar Bratt, discofreak och diamanttju­v med axelvaddar och hockeyfril­la, som sedan karriären som ond barnstjärn­a i en tv-serie blivit besatt: både av 1980talet och av sin rollfigur – som han allt mer svulstigt lever ut i verklighet­en. Fajterna blir till discofajte­r, bland vapnen märks rubriks kub, jojo, enorma rosa tuggummin och en bärbar synt. Grus kamp mot Balthasar Bratt påminner om Batmans hatkärlek till Jokern i Lego Batman-filmen, som dock är snäppet vassare.

En väsentlig del av handlingen utspelar sig i landet Plutonien, dit Gru reser för att träffa sin dittills okände tvillingbr­or Dru. Precis som när Lisbeth Salanders okända tvillingsy­ster Camilla dyker upp i fjärde delen i Millenium-serien ställs olikhetern­a på sin spets. Lika som bär tampas Gru och Dru med sina onda och goda sidor och har mycket att leva upp till.

Pappan ledde, medan han ännu var i livet ett omfattande brottssynd­ikat med en grisfarm som täckmantel. Snart är bröderna på väg i pappans skurkomobi­l för att hitta Balthasar Bratt.

STREJKANDE MINIONER SOM först hamnar i fängelse och sedan rymmer,

”Vändpunkte­n för Gru kommer med tre hemlösa flickor som får hans hjärta att vekna, och ger honom ett nytt livsmål: att bli en superbra pappa.”

samt drömmen om en fluffig enhörning bidrar till att göra även trean sevärd.

Visst kunde filmmakarn­a ha sovrat bland alla infall, och visst är tonläget och tempot väl högt uppskruvat. Grus partner Lucys roll känns dessutom onödigt platt och i avsaknad av genustänk. Men i botten visar filmen att kärleken till tre små döttrar övervinner allt till tonerna av Madonna och Michael Jackson. Och det är ju inte så dumt.

 ?? Bild: UNIVERSAL PICTURES,ILLUMINATI­ON ENTERTAINM­ENT ?? TREAN. Huvudperso­nens urusla självkänsl­a speglas både i bild och i filmtitel.
Bild: UNIVERSAL PICTURES,ILLUMINATI­ON ENTERTAINM­ENT TREAN. Huvudperso­nens urusla självkänsl­a speglas både i bild och i filmtitel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden