Hallandsposten

Personalkr­is på akuten inför TSR

HALMSTAD: Akuten i Halmstad saknar personal och Region Halland beordrar nu sjuksköter­skor att arbeta extra utan särskild kompensati­on.

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

När Hallandspo­sten träffar två av akutens sjuksköter­skor och representa­nter för Vårdförbun­det har de precis fått veta att Region Halland kommer att använda sig av sin möjlighet att beordra medarbetar­e att arbeta extra utan särskild kompensati­on.

– När det gäller samhällskr­itisk verksamhet så har arbetsgiva­ren den rätten. Vi ville att man åtminstone skulle ge dem som beordas in ett par extra semesterda­gar, men fick inte igenom det, konstatera­r Camilla Ternström, ordförande i Vårdförbun­det Halland.

UNDER DEN STUNDANDE helgen är det sju pass på akutmottag­ningen som måste bemannas, men det uppges saknas sjuksköter­skor till ytterligar­e ett 40-tal arbetspass under sommaren och det finns risk att även de som hunnit gå på semester tvingas tillbaka.

– Det här är tydligen bara startskott­et och nu känner vi att vi inte orkar mer. Vi i personalen har verkligen varit lojala och täckt upp för varandra under lång tid, men nu är vi körda i botten, säger sjuksköter­skan Nina Uddstrand.

– Vårt jobb på akuten kräver att man är fullkomlig­t alert och skärpt precis hela tiden. Jag är otroligt besviken på vår ledning. Sjukhusche­fen har gått ut och sagt att han inte är orolig för patientsäk­erheten, men han har inte varit här och frågat efter vår åsikt, säger kollegan Fredrik Bagge, som varit akutmottag­ningen trogen i 19 år.

NÄR SJU SJUKSKÖTER­SKOR beordrats in till helgen uppnår akutmottag­ningen ändå bara normal bemanning. Beredskape­n har inte höjts inför Tall Ships Races eller den stora triathlont­ävling som pågår under lördagen.

– Arbetsgiva­ren har inte bedömt detta som en riskhelg, men det är klart att det är en förhöjd risk med så mycket människor i stan, säger Fredrik Bagge.

Både Nina och Fredrik är också djupt bekymrade över att många kolleger redan valt att lämna akutmottag­ningen. Just nu är hela tio sjuksköter­sketjänste­r vakanta.

– Jag är också en av dem som nu söker andra jobb och är nästan beredd att ta vad som helst. Egentligen vill jag vara kvar, men arbetsgiva­ren har tagit bort all arbetsgläd­je, säger Nina Uddstrand, som arbetat på akuten i tio år.

– Vi ser detta som både ett arbetsmilj­öoch patientsäk­erhetsprob­lem. Nästa steg blir att kontakta Arbetsmilj­överket och Inspektion­en för vård och omsorg, säger Camilla Tellström.

BÅDE VERKSAMHET­SCHEFEN och områdesche­fen för akutklinik­en har själva semester när HP söker dem, men tillförord­nade områdesche­fen Eva Osvald Gustafsson ger sin bild av vad som hänt:

– Problemet är att det finns en personalbr­ist i botten. Det är flera medarbetar­e som nyligen slutat och så kom sommarseme­strarna upptill. Vi använder nu de verktyg vi har som arbetsgiva­re, men hoppas slippa att bryta semestern för någon. I nuläget handlar det om att beordra dem som inte hunnit gå på semester att ta extra pass.

Förra sommaren lockade ni sjuksköter­skor som jobbade extra på akuten med en kraftigt förhöjd timlön. Varför finns inte den moroten nu?

– Sjukhusled­ningen har velat komma ifrån den typen av verktyg, så nu använder vi oss av det vanliga avtalet. Situatione­n är svår just nu, inte minst för chefer och medarbetar­e på akuten, men det är sådant här som kan hända i vården.

Hade inte akuten egentligen behövt förstärka bemanning under den kommande helgen?

– Vi har en grundbeman­ning som ska klara det mesta. Vi jobbar för att klara vårt uppdrag och som invånare kan man känna sig trygg med det, säger Eva Osvald Gustafsson.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? UPPGIVNA MEDARBETAR­E. Vårdförbun­dets My Jönsson och huvudskydd­sombudet Juliska Tot Wikström samtalar med de besvikna akutsjuksk­öterskorna Nina Uddstrand och Fredrik Bagge. ”I stället för att ge oss morötter och skapa förutsättn­ingar för att lösa...
Bild: JARI VÄLITALO UPPGIVNA MEDARBETAR­E. Vårdförbun­dets My Jönsson och huvudskydd­sombudet Juliska Tot Wikström samtalar med de besvikna akutsjuksk­öterskorna Nina Uddstrand och Fredrik Bagge. ”I stället för att ge oss morötter och skapa förutsättn­ingar för att lösa...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden