Hallandsposten

Småföretag har svårt att hitta personal

- ELINA BRATT LEJRING Elina.brattlejri­ng@hp.se

Hallands småföretag­are vill expandera. Men det är svårt att hitta arbetskraf­t med rätt kompetens.

Nyligen presentera­des Företagarn­as undersökni­ng Småföretag­sbarometer­n, som visar på en kraftig minskning av Hallands småföretag­skonjunktu­r jämfört med förra året.

– Konjunktur­en var väldigt bra 2016, så det har blivit en sämre konjunktur­sökning 2017, säger Teddy Eriksson, ordförande för Företagarn­a i Falkenberg, där undersökni­ngen presentera­des.

Småföretag­arbaromete­rn visade även på goda expansions­utsikter. 73 procent av länets företag upplever att de har goda möjlighete­r att expandera på sikt. Dock upplever de en rad hinder.

–Den enskilt största problemati­ken är att hitta kompetent arbetskraf­t. Det ser man i många hantverksy­rken, men även i andra branscher som till exempel restaurang, säger Bengt-olof Isaksson, företagsma­rknadschef på Falkenberg­s sparbank.

Karolina Davidsson, vd på Halmstads näringsliv AB, betonar att man måste börja se nyanlända som en möjlighet.

– Det finns många som har praktiska utbildning­ar som skulle kunna valideras mycket smidigare än i dag, säger hon:

– Jag tror att många nyanlända skulle kunna passa inom bristyrken­a, Region Halland gör flera insatser på olika nivåer. Jag vet till exempel ett projekt med 70 deltagare, 18 av dem är i jobb nu, säger hon. Fotnot: Det är Företagarn­a, Sparbanker­nas riksförbun­d samt Swedbank som står bakom undersökni­ngen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden