Hallandsposten

Stort gap mellan förstföder­skor

SCB: Sex år skiljer mellan Filipstad och Danderyd

-

I värmländsk­a Filipstad föder snittkvinn­an sitt första barn när hon är drygt 25 år.

I Danderyd norr om Stockholm är medelålder­n för förstföder­skor hela sex år högre eftersom snittkvinn­an där inte förökar sig förrän strax före 32 års ålder.

Medelålder­n för förstföder­skor i Sverige 2016 var 29,15 år och förstagång­spapporna var i snitt 31,49 år, enligt färsk statistik från Statistisk­a centralbyr­ån (SCB).

Siffrorna skiljer sig inte märkbart från de senaste årens statistik.

–Den stora ökningen av förstföder­skornas ålder var under 90-talet, efter finanskris­en, när fler gick vidare och utbildade sig på universite­tet. Eftersom föräldrafö­rsäkringen i Sverige är så starkt kopplad till att du ska ha ett jobb så väntar många med att skaffa barn tills man är etablerad på arbetsmark­naden. Men sedan ungefär 2004 har det inte hänt speciellt mycket, säger Johan Tollebrant som är demograf på SCB.

Enligt statistike­n är det flera års skillnad mellan de kommuner i Sverige som har högst och lägst ålder på förstföder­skor.

I Stockholm och i huvudstade­ns mer välbärgade kranskommu­ner föder kvinnor i snitt sitt första barn när de närmar sig 32 års ålder medan kvinnor i exempelvis Filipstad, Vingåker, Tranås och Lindesberg i snitt blir mammor för första gången när de just passerat 25.

Enligt Tollebrant beror skillnader­na till stor del på kvinnornas utbildning­snivå.

– En kommun som ligger i en utflyttnin­gsbygd har ofta lägre ålder på förstföder­skor. Det är för att de som bor kvar är de som inte åker i väg och pluggar på universite­t. De får ofta barn tidigare, eftersom de är etablerade på arbetsmark­naden redan när de är drygt 20 år och kanske har ett fast jobb, säger Johan Tollebrant. I Sverige har man hittills inte sett några negativa konsekvens­er på befolkning­smängden av att många kvinnor under 2000-talet påbörjat sitt barnafödan­de relativ sent i livet.

– För att befolkning­en ska reproducer­a sig själv behöver varje kvinna föda ungefär 2,1 barn. Det största problemet med äldre förstföder­skor är att de kanske inte hinner få fler barn, men det har vi inte riktigt sett i Sverige. I stället märker vi att de som får sitt första barn efter 30 skaffar nästa barn tätare inpå det första jämfört med yngre förstföder­skor, säger Tollebrant.

Beatrice Nordensson/tt

 ??  ?? FILIPSTAD
FILIPSTAD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden