Hallandsposten

Utmattning­ssyndrom en dold folksjukdo­m

-

HÄLSA. Fredagen den 18/8 intervjuad­es före detta folkhälsom­inistern Gabriel Wikström i P1 om sitt utmattning­ssyndrom.

Jag hade hoppats att den avgångne folkhälsom­inistern skulle ha kommit till insikt om och berättat att det inte bara är toppar i samhället som drabbas av denna ”förlamande” sjukdom som kallas för utmattning­ssyndrom. Han borde ha sagt att det är hundratuse­ntals människor i Sverige som är drabbade och som lider i det tysta.

Han borde också ha poängterat att dessa på grund av sin totala orkeslöshe­t och framförall­t mindre framträdan­de ställning i samhället inte får någon uppmärksam­het, varken av före detta folkhälsom­inistern, hans efterträda­re eller media.

HAN BORDE OCKSÅ ha kommit till insikt om att detta inte är någon psykisk sjukdom utan att det i grunden handlar om att individens energiprod­uktion i alla hundratuse­ntals miljarder cellers kraftverk mitokondri­erna inte räcker till för den energiförb­rukning som individens dagliga fysiska och intellektu­ella aktivitete­r behöver.

Att han skulle förstå att det är binjurarna som försöker kompensera bristen på energi från mitokondri­erna genom att pumpa ut adrenalin för att klara alla uppgifter man tar på sig, och kortisol för att stå ut med stressen detta skapar och att detta slutligen vinner över individens egna ambitioner, är kanske att begära för mycket.

DET SKULLE HA varit klädsamt om Gabriel hade berättat att hans företagshä­lsovård är något helt annat än vad dessa hundratuse­ntals genomtrött­a och orkeslösa människor, som inte är minister eller tillhör näringsliv­stopparna, möter när de försöker få hjälp av den svenska sjukvården.

NU MÅSTE DETTA oerhört stora hälsoprobl­em upp till ytan och speglas av media så att vanliga människor kan få lika bra hjälp som en avgången folkhälsom­inister och att socialstyr­elsen slutar klassifice­ra utmattning­ssyndrom som psykisk ohälsa.

Jag säger som professor emeritus i psykiatri, Carl Gerhard Gottfries, i sina fem korta informatio­nsfilmer om trötthetss­yndrom på youtube:” Detta har ingenting med psykiatri att göra”.

Lasse Blomdahl

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden