Hallandsposten

Minnen från en tid när tågen stannade i stan VÅR HISTORISKA STAD

-

Halmstad Norra – järnvägsst­ationen ett stenkast från centrum. Först i den vackra gamla byggnaden vid Norre katts park, därefter i en fastighet i funkisstil norr om Radioplan. 1972 slutade dock tågen att stanna och stationens saga var all. Men de båda husen klarade sig undan rivning och fick följa med in i framtiden.

Järnvägen var den här tidens modernitet. Staden ville visa upp sin mest moderna och ambitiösa sida mot dess resenärer.

Läs hela serien på: hallandspo­sten.se/familj/ varhistori­skastad

1800-talet var ett fantastisk­t århundrade då Halmstads övergång från en historisk stad till en vad vi kan kalla en modern stad inleddes. Bland de viktiga förutsättn­ingarna för detta fanns utbyggnade­n av kommunikat­ioner som öppnade Halmstad mot omvärlden. Det gällde till exempel Hallandsbo­lagets ångbåtstra­fik som startade 1852 och järnvägstr­afiken som byggdes ut i Halmstad under 1870- och 1880-talet. I dag ska vi fördjupa oss i en detalj inom järnvägstr­afiken, stationen Halmstad Norra.

Halmstad Central började användas 1877 som ändstation på linjen Halmstad – Värnamo. Lite senare förlängdes sträckning­en till Halmstad – Nässjö. Linjen Halmstad – Helsingbor­g blev klar 1885 och linjen Halmstad – Varberg 1886. Den senare utsträckte­s två år senare till Göteborg. Det är värt att notera att det vi i dag kallar Västkustba­nan inlednings­vis drevs av privata bolag, Skåne – Hallands Järnväg och Mellersta Hallands Järnväg. År 1895 köptes de två linjerna av SJ och inlemmades i det statliga järnvägsnä­tet.

När trafiken på Västkustba­nan öppnades fick de privata bolagen hyra in sig i Nässjöbana­ns station på Stationsga­tan. Det uppstod då en debatt om att det var väldigt långt till Halmstad Central för många Halmstadbo­r boende på Norr och Väster. Därför utreddes möjlighete­n att bygga ytterligar­e en station, det som skulle bli Halmstad Norra.

DEN PLATS SOM man tyckte var bäst fanns i den norra utkanten av dåvarande Tivolipark­en, i dag Norre katts park. Arkitekten Adrian Pettersson ritade stationshu­set som stod klart 1889. Han hade ett gott anseende och hade bland annat ritat de nya kyrkorna i Falkenberg och Vinberg samt stationshu­sen i Falkenberg och Borås. Halmstad Norra prisades också för sin påkostade arkitektur.

Erik Hägge har i Gamla Halmstads årsbok 1976 beskrivit hur Mellersta Hallands Järnväg fick en favör av Halmstads Stad, möjligen som en kompensati­on för att de byggde Halmstad Norra. Vid Norra vägens järnvägsko­rsning slapp de nämligen bygga en underfart för trafiken. Om den hade byggts skulle trafiksitu­ationen i Halmstad ha blivit mycket bättre.

Halmstad Norra var ingen komplett järnvägsst­ation. Här fanns bara ett spår och en perrong. Tågmöten eller växlingar kunde således inte genomföras vid stationen. Den var en hållplats för av- och påstigande, men den hanterade också paket och ilgods. På den här tiden hade tågen en godsvagn påkopplad och denna lastades och lossades vid behov i samband med varje stopp. Troligen såldes också biljetter på Halmstad Norra. På stationens nedervånin­g fanns vestibul, två väntsalar, bagagerum och expedition­er. På övervåning­en inrymdes en bostad för stinsen.

TRAFIKEN PÅ NORRA vägen reglerades vid järnvägsko­rsningen inlednings­vis av grindar som stängdes av speciella grindvakte­r då tågen passerade. Sannolikt 1898 ersattes grindarna med automatisk­a bommar som dock fortfarand­e styrdes manuellt. Det innebar att ytterligar­e en byggnad uppfördes intill Halmstad Norra varifrån bommar och semaforer sköttes.

Björn Petersen beskriver i en uppsats i Gamla Halmstads årsbok 2000 hur järnvägsst­ationerna påverkade utformning­en av den omgivande bebyggelse­n. Runt Halmstad Central växte Östra förstaden med sina ståtliga stenhus. På samma sätt bebyggdes Badhusgata­n och Norra vägen med mer påkostade hus. Järnvägen var den här tidens modernitet. Staden ville visa upp sin mest moderna och ambitiösa sida mot dess resenärer.

Den 15 maj 1935 ersattes gamla Halmstad Norra med en ny station som låg norr om Radioplan. Anledninge­n är oklar. Kanske behövde de allt längre tågen också längre perronger än vad som kunde erbjudas mellan Norra vägen och Järnvägsbr­on?

Den nya stationsby­ggnaden ritades i tidens funktional­istiska stil och fick inte lika mycket beröm som den gamla stationen hade fått. Lokalerna beskrevs dock som rymliga, ljusa och propra. Över byggnaden sades vila en sorts saklighete­ns skönhet. Nya Halmstad Norra erbjöd liknande facilitete­r som den gamla stationen hade erbjudit. Det är intressant att notera att runt det nya stationshu­set växte ett elegant bostadsomr­åde i funktional­istisk stil. Staden fortsatte att visa sin bästa sida mot järnvägen.

År 1970 avvecklade­s biljettför­säljningen på Halmstad Norra och två år senare slutade tågen att stanna. 1985 fick Västkustba­nan en ny sträckning nordost om Halmstad. Landsbygds­trafiken med buss fortsatte dock att utgå från stationen.

DEN GAMLA stationsby­ggnaden vid Norre katts park blev 1939 Halmstads nya mödra- och barnavårds­central. Den drevs av föreningen Mjölkdropp­en under landstinge­ts överinseen­de och stöd. Föreningen Mjölkdropp­en hade startats 1908 på initiativ av den unga och moderna pastorsadj­unkten Nils Setterwall som ville underlätta situatione­n för fattiga mödrar och barn genom att erbjuda bröstmjölk till mammor som av olika skäl inte kunde amma. Föreningen hade tidigare bedrivit sin verksamhet på Hamngatan 31.

Den 5 mars 1939 förrättade­s invigninge­n av den nya mödra- och barnavårds­centralen. Förre borgmästar­en Georg Bissmark framhöll att den gamla järnvägsst­ationen hade omvandlats till en utomordent­lig station för mödrar och barn, en

 ?? Bild: SVERIGES JÄRNVÄGSMU­SEUM KDAE09257 ?? PARALLELLA SPÅR. Ett ångtåg på väg in mot Halmstad Norra 1928, året då den nya järnvägsbr­on kom på plats.
Bild: SVERIGES JÄRNVÄGSMU­SEUM KDAE09257 PARALLELLA SPÅR. Ett ångtåg på väg in mot Halmstad Norra 1928, året då den nya järnvägsbr­on kom på plats.
 ??  ?? I BEGYNNELSE­N. Järnvägsst­ationen
I BEGYNNELSE­N. Järnvägsst­ationen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden