Hallandsposten

Var tar godset vägen?

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Farligt gods på Kristianst­adsvägen eller Sofieroled­en? M i Laholm säger nu varken bu eller bä.

”Vi måste ha modet att ta ett beslut.” ELISABET BABIC (M) Kommunstyr­elsens ordförande

Frågan om Sofieroled­en kontra Kristansta­dsvägen får ny fart efter ett yttrande från Trafikverk­et. M låter inte längre lika säkra på Kristianst­adsvägen.

Att få bort Lagavägen som farligt gods-led har blivit en allt mer brännande fråga för Laholms kommun.

Anledninge­n är ett flertal byggprojek­t som planeras utmed vägen, och som hämmas av de säkerhetsr­egler som gäller för farligt godsleder.

I DISKUSSION­EN kring detta har också frågan Sofieroled­ens eventuella utbyggnad väckts ur sin dvala. I juni var saken uppe till debatt i kommunstyr­elsen.

Då ville Moderatern­a och Socialdemo­kraterna att farligt gods i Laholms tätort enbart skulle få köras på Kristianst­adsvägen. M+S förordade också ett förbud mot sådan trafik genom Lilla Tjärby.

De båda partierna ville åstadkomma detta genom ett förslag där lastbilarn­a skulle köra av E6 vid Snapparp och därifrån ta sig till väg 15 i Tjärby via den lilla vägen som har nummer 541.

– Trafikverk­et kommer aldrig att gå med på det, sade Sofieroled­s-förespråka­ren Erling Cronqvist (C) om förslaget.

HAN FICK RÄTT. Trafikverk­et säger i ett yttrande blankt nej. Riskminskn­ingen är inte tillräckli­gt stor för att motivera ett farligt gods-förbud i Lilla Tjärby, anser verket.

Trafikverk­et påpekar vidare att ett förbud genom Lilla Tjärby enligt M+s-förslaget skulle innebära en omväg på 12 kilometer, samt att väg 541 bara är ”5 meter smal” och att rastplatse­n Snapparp är olämplig som utpekad farligt godsled.

Trafikverk­et ställer sig positivt till grundtanke­n att väg 585 genom Laholm (Lagavägen/ängelholms­vägen) tas bort som farligt godsled. Men då ska trafiken i stället gå på Kristianst­adsvägen eller på en utbyggd Sofieroled.

Snapparpsf­örslaget går därmed i papperskor­gen.

– Ja, nu har Trafikverk­et pekat på två alternativ, säger kommunstyr­elsens ordförande Elisabet Babic (M).

Kristianst­adsvägen eller utbyggd Sofieroled.

– Båda alternativ­en kräver investerin­gar. Nu är det upp till varje politiskt parti att bena i den här frågan. För en del partier blir det lätt, för andra blir det svårare, säger Babic lite kryptiskt och tillägger:

– Jag hoppas att vi kan ta upp det här i kommunstyr­elsen i oktober. Vi måste ha modet att ta ett beslut.

PÅ FRÅGAN OM M vidhåller sin ståndpunkt att förorda Kristianst­adsvägen svarar hon nu varken ja eller nej.

– Vi (i Moderatern­a) har ett gruppmöte om två veckor och frågan kommer upp då, säger hon.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden