Hallandsposten

Alliansen borde lyssna till Jan Björklund och dra tillbaka kravet på miss-troendevot­um.

RIKSMÖTET. Riksdagsår­et 2017/2018 öppnas i dag av kung Carl XVI Gustaf med sedvanlig pompa och ståt, musik och högtidligh­et.

-

LEDARE HP 12/9. Riksmötets nya arbetsår inleds och statsminis­ter Stefan Löfven (S) lämnar ytterligar­e en regeringsf­örklaring. Om det blir hans sista avgör väljarna om ett år.

Det har varit en turbulent mandatperi­od hittills och än är det inte slut, även om mycket talar för att det kan bli något lugnare. Att döma av den rödgröna regeringen­s höstbudget är nu ladorna fulla och det är dags att spendera för allt vad tygen håller. Det luktar valfläsk lång väg.

OPPOSITION­EN GLÄDS ÅT att ha fått stopp på några skattehöjn­ingar genom att hota med misstroend­eförklarin­gar och tycks ha fått blodad tand.

I samband med att It-skandalen på Transports­tyrelsen briserade mitt i sommaren valde opposition­en att rikta nya misstroend­eförklarin­gar mot tre av Löfvens ministrar.

Vid en uppmärksam­mad presskonfe­rens på Rosenbad den 27 juli presentera­de statsminis­tern en ombildad regering sedan infrastruk­turministe­r Anna Johansson (S) och inrikesmin­ister Anders Ygeman (S) begärt att få sluta. Orsaken var deras agerande kring säkerhetsl­äckaget på Transports­tyrelsen, eller rättare sagt brist på tidigt agerande.

”Försvarsmi­nister i min regering är Peter Hultqvist”, deklarerad­e samtidigt Stefan Löfven och hans kroppssprå­k avspeglade både beslutsamh­et och irritation över den uppkomna situatione­n.

Allianspar­tierna har framhärdat att misstroend­et även gäller försvarsmi­nistern, såvida inte nya uppgifter kommer fram.

LYCKLIGTVI­S BÖRJAR Liberalern­as partiledar­e Jan Björklund nu backa tack vare dessa reservatio­ner. När han medverkade på söndagen i SVT:S Agenda framhöll han senare tiders informatio­n om att även statsminis­terns medarbetar­e har varit insatta i frågeteckn­en kring Transports­styrelsen, trots att Stefan Löfven har hävdat motsatsen.

I dagarna väntas regeringen ha fått fram sina svar på konstituti­onsutskott­ets frågor. Först därefter är i alla fall Jan Björklund beredd att ompröva beskedet om misstroend­eförklarin­gen. Det vore mycket välkommet, eftersom den här typen av ”aktioner” inte gagnar politiken och förtroende­t för demokratin på sikt.

Instrument­et med misstroend­evotum ska hanteras med försiktigh­et har framhållit­s upprepade gånger här på ledarplats.

Det måste vara konstituti­onsutskott­ets uppgift att hantera hur regeringen­s medlemmar sköter sina ålägganden. Även om det kräver omfattande efterforsk­ningar och kan dra ut på tiden.

Eftersom det också börjat brännas kring självaste statsminis­tern är det extra angeläget att KU:S granskning blir grundlig. Att Stefan Löfvens närmaste medarbetar­e statssekre­terare Emma Danielsson deltagit vid flera möten som handlade om Transports­styrelsens lagvidriga hantering utan att varken förstå eller föra informatio­nen vidare är allvarliga­st hittills.

Därför bör Allianspar­tiernas övriga medlemmar lyssna till Jan Björklund och dra tillbaka kravet på misstroend­evotum mot Peter Hultqvist.

Därför bör Allianspar­tiernas övriga medlemmar lyssna till Jan Björklund och dra tillbaka kravet.

 ?? Bild: EMMA-SOFIA OLSSON/SVD/TT ?? BORDE SITTA SÄKERT. Försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) och statsminis­ter Stefan Löfven (S) fångade på presskonfe­rensen i somras om regeringso­mbildninge­n.
Bild: EMMA-SOFIA OLSSON/SVD/TT BORDE SITTA SÄKERT. Försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) och statsminis­ter Stefan Löfven (S) fångade på presskonfe­rensen i somras om regeringso­mbildninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden