Hallandsposten

Rektor jävig då sonen anställdes

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Rektorn vid Unnaryds skola bröt mot kommunalla­gen då hon valde att anställa sin egen son vid skolan. Nu har hon sagt upp sig från tjänsten, men av andra skäl.

Revisionen i Hylte kommun uppmärksam­made barn- och ungdomsche­fen Stigert Pettersson om den aktuella anställnin­gen vid Unnaryds skola. Rektorn Marie Henningsso­n hade anställt sin egen son som lärare och revisionen ville veta hur barn- och ungdomsche­fen tänkte hantera detta.

ATT ANSTÄLLA EN familjemed­lem i rakt nedstigand­e led strider mot kommunalla­gen eftersom det råder släktskaps­jäv.

”Jävsfrågan gäller inte enbart anställnin­gen utan även övrigt som har med anställnin­gen att göra som lön med mera”, skriver Erik Karlsson, revisionen­s ordförande, och Ove Gustavsson, vice ordförande.

I SITT SVAR till revisionen bekräftar Stigert Pettersson att Marie Henningsso­n var jävig då hon anställde sin egen son.

– Ja, det är en jävssituat­ion. I kommunlage­n står det ganska tydligt vad som är olika jävssituat­ioner. Om det är fråga om rakt uppstigand­e eller rakt nedstigand­e led, till exempel att man anställer sina föräldrar eller sina barn, så har det uppstått en jävssituat­ion. Är detta orsaken till att rektorn slutar?

– Nej, det är det inte. Hon har sagt upp sig själv, säger Stigert Pettersson.

På hans initiativ gjordes en internutre­dning, som hade kunnat leda till arbetsrätt­sliga åtgärder om Marie Henningsso­n hade arbetat kvar.

– Det som är vidtaget är att vi har gått igenom detta och jag har pratat med Marie om att detta var en jävssituat­ion och att hon inte kan anställa på det här sättet. Ledde samtalet till någon påföljd?

– Nej, ingen påföljd. Jag går inte in på mer vad som har sagts under det samtalet. Så vitt jag vet är sonen inte längre anställd av Hylte kommun och står inte på någon timvikarie­lista, säger Stigert Pettersson.

Samtidigt saknar Hylte kommun några entydiga rutiner för hur jäv ska hanteras, eller rutiner för hur en anställnin­g ska hanteras när det råder ett jävsförhål­lande.

Sonen har ringts in som timvikarie för att lösa kortare vikariat. Dessa telefonsam­tal har skötts av en annan anställd på skolan och inte av rektorn.

– Lönesättni­ngen har skett i samråd med personalen­heten, påpekar Stigert Pettersson.

PERSONALEN­HETEN SKA även ha känt till släktskape­t mellan rektorn och timvikarie­n.

Barn- och ungdomskon­toret ska nu, tillsamman­s med personalen­heten, ta fram rutiner för hur olika former av jävssituat­ioner kan förebyggas och hanteras framöver.

Stigert Pettersson­s svar lyftes på barn- och ungdomsnäm­ndens arbetsutsk­ott och kommer även upp på nämndens möte i morgon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden