Hallandsposten

111 ber om makt i kyrkan

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Centerpart­iet lämnar kyrkan lokalt. Sverigedem­okraterna gör tvärtom och kastar sig in i kyrkopolit­iken i Laholms kommun.

Vad politiska partier har att göra i kyrkovalet blossar upp som en fråga vart fjärde år. Förra valet, 2013, valde de traditione­lla partierna att inte ställa upp i valet i Laholms pastorat.

Nu har Centerpart­iet dragit sig tillbaka också från Höks pastorat. Partiets kandidater återfinns i stället på den nya listan Folkkyrkan.

– Vi har slagit oss ihop med lite andra. Då fick vi ta ett annat namn också, säger Bertil Gustafsson som tidigare toppat C-listan och nu står överst för Folkkyrkan.

HAN MEDGER ATT det nästan bara är centerpart­ister på den nya listan. Men namnbytet har sina fördelar, tror Bertil Gustafsson.

– Kallar man sig centerpart­ist så ger man kanske intryck att det är centerpart­ister som röstar på listan. Kallar man sig något annat så kan man kanske hoppas att det är fler som känner att de kan ansluta sig.

I LAHOLMS PASTORAT har partikamra­terna redan tvättat bort partistämp­eln. Där toppar C-politikern Bernt Samuelsson återigen listan för Kyrklig samverkan.

Han håller med om att det inte finns så stora politiska skiljelinj­er i den lokala kyrkopolit­iken. De stora kyrkofrågo­rna avgörs i stiftet eller på riksnivå av kyrkomötet.

Kyrklig samverkans stora motkandida­t i Laholm heter Kyrkans framtid. De båda tycker lika i det mesta.

– Jag vet ingen fråga som de har drivit, som skiljer sig väsentligt från våra tankar, säger Bernt Samuelsson.

De senaste fyra åren har varit helt utan skiljaktig­heter. En ”fullträff”, tycker Anne Kjerstin Löfstedt Schulz, etta hos Kyrkans framtid.

– Alla vill jobba för samma sak, säger hon.

I grannkommu­nen Båstad har kyrkopolit­ikerna löpt hela linan ut. Där finns det

bara en lista att välja på till varje kyrkofullm­äktige.

Men det vore att gå för långt, tycker man i Laholm.

– Vi har ansett att var och en har sin egen lista. Det stimulerar ändå litet grand, säger Bernt Samuelsson.

DESSUTOM HAR DE två stora Laholmslis­torna fått en ny utmanare i år. Sverigedem­okraterna ställer upp för första gången, med två kandidater i Höks och en i Laholms.

– Vi vill återföra kyrkan till den kristna tron. Den ska inte förvandlas till någon som ska ta bort kors och kristna symboler, säger Ingmar Rundberg, SD:S presstales­person,

Sådan retorik tar Folkkyrkan avstånd från. Bertil Gustafsson markerar skarpt mot Sd-kandidaten Lars Björk i Halmstad, som inte vill att kristna asylsökand­e ska behöva bo med muslimer.

– Vi trycker lite extra på att det diakonala arbetet ska omfatta alla, oavsett om det är kristna, muslimer eller något annat. Vi har ett ansvar för att hjälpa folk som är nödställda, säger Bertil Gustafsson.

”Vilken fullträff. Alla vill jobba för samma sak.” ANNE KJERSTIN LÖFSTEDT SCHULZ

TILL KYRKOVALET ÄR det möjligt för medlemmar att rösta från 16 års ålder. I Höks pastorat låg valdeltaga­ndet 2013 på 14,1 procent, vilket var något över riksgenoms­nittet på 12,7 procent. Laholms pastorat låg under, på 11,4 procent.

Förstanamn­en på de olika listorna uppmanar alla att rösta som vill påverka.

– Dessvärre har vi alldeles för många som inte deltar eller röstar, och ändå har väldigt mycket att klaga över, säger Bertil Gustafsson.

 ?? Bild: FREDRIK MAGNUSSON/ARKIV ?? KYRKOVALET. 111 personer vill styra i kyrkan i Laholms kommun. Bertil Gustafsson ställer i år upp på en lista med nytt namn.
Bild: FREDRIK MAGNUSSON/ARKIV KYRKOVALET. 111 personer vill styra i kyrkan i Laholms kommun. Bertil Gustafsson ställer i år upp på en lista med nytt namn.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden