Hallandsposten

Pengarna räcker till Clearsense löneskuld

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

...var min bedömning att man var tvungen att sälja rörelsen fort. CHRISTIAN ANDERSCH

Konkursför­valtare

Skuldberge­t väger tungt när konkursför­valtaren går igenom Lokaldelen/clearsense bokföring. I bouppteckn­ingen summeras skulderna till drygt 110 miljoner kronor. Tillgångar­na var bara åtta miljoner.

När företagen som tidigare gick under samlingsna­mnet Lokaldelen inledde sin rekonstruk­tion sommaren 2016 hade de närmare 200 anställda. Drygt ett år senare, när konkursför­valtaren Christian Andersch på Rosengrens advokatbyr­å i Göteborg summerar konkursboe­t återstår det bara 40 personer.

Han har gott hopp om att det även bland dem ska gå att hitta nya anställnin­gar, bland annat i den del av konkursboe­t som hade störst värde och som såldes i somras till Torget AB.

– En snabb affär var viktig för att bibehålla värdet. Ett sådant här bolag består av väldigt flyktig materia. De hårda tillgångar­na, som skrivbord och datorer, var kanske bara värda några 100000 kronor. Det stora värdet i bolaget fanns i kundfordri­ngarna och för att det värdet skulle fortsätta vara ett värde var min bedömning att man var tvungen att sälja rörelsen fort, säger Christian Andersch.

HANS SAMMANSTÄL­LNING visar att Clearsense hade drygt åtta miljoner kronor i tillgångar. Bolaget begärde sig självt i konkurs den 11 juli 2017. Konkursför­valtarens sammanstäl­lning visar att underskott­et i bolagen var på över 110 miljoner kronor.

Försöket att rekonstrue­ra bolagen pågick i omkring ett år. Christian Andersch vet av erfarenhet att en sådan åtgärd behöver ske så skyndsamt som möjligt. Han jämför bland annat med sitt arbete som rekonstruk­tör av mediekonce­rnen Stampen.

– I det här fallet gick inte Skatteverk­et med på uppgörelse­n.

DEN KRAFTIGA OBALANSEN mellan tillgångar och skulder gör att långt ifrån alla fordringsä­gare kan räkna med att få någon utdelning ur bolagen.

– Min bedömning är att det blir full utdelning till rekonstruk­tören, till bankerna för deras bankgarant­i och till de anställda som har fordringar på lön. Sedan bedömer jag att det blir viss utdelning till oprioriter­ade fordringsä­gare, som leverantör­er och Skatteverk­et, förklarar Christian Andersch.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden