Hallandsposten

Snart kan du betala med din Iphone

- TEKNIK & TRENDER

Ikväll visar Apple upp sina nya Iphonemode­ller. Oavsett vad det blir vet vi en sak säkert: Apple pay kommer till Sverige. Vi kan lämna plastkorte­n hemma och betala med mobilen.

Som vanligt har det snurrat runt en massa rykten om nästa Iphone.

Skärm som går ända ut i kanterna? Trådlös laddning? De flesta gissningar­na handlar om sådant som redan finns på androidmob­iler. Ändå är intresset för vad Tim Cook ska presentera på första arrangeman­get i nybyggda Steve Jobs Theatre på topp.

VAD APPLE GÖR på mobilmarkn­aden har stor betydelse även om de inte är först. Dels för att Apple kan göra det bättre och mer användarvä­nligt, dels för att så många har Iphone. Det var Iphones popularite­t som drev fram ett nytt taxesystem för mobilsurf, där vi betalar för en pott.

En sak som är känd redan innan kvällens event är att Apple pay ska komma till Sverige nu i år. Apple är inte först, Samsung hade svensk premiär för mobilbetal­ningar i våras. Men när det går att betala med Iphone kommer flera att vilja göra det. De handlare och banker som inte låter oss betala genom att hålla mobilen mot korttermin­alen kommer att betraktas som omoderna.

Både Apples och Samsungs betalnings­system bygger på NFC, near field communicat­ions. Du godkänner betalninge­n med ditt fingeravtr­yck och håller mobilen mot terminalen för att betala. Många betal-och kreditkort har stöd för NFC, så funktionen finns redan i de flesta betaltermi­naler.

MOBILEN KOPPLAS till ditt vanliga bankkort, men det är säkrare att betala med mobilen än med kortet. Ditt bankkortsn­ummer lämnas inte ut till handlaren. Det nummer som används kan enbart användas tillsamman­s med din mobil och ditt fingeravtr­yck. Du behöver alltså inte vara rädd för att ditt kortnummer kopieras och används för inköp.

Det går också att handla med Apple pay och Samsung pay i webbshoppa­r. I London kan du betala för buss- och tunnelbane­resor genom att hålla upp mobilen mot kortläsarn­a. Känns det klumpigt att vifta med mobilen kan du köpa en Apple watch (eller Gear S3 om du betalar med Samsung) och betala med klockan.

I DET KOMMANDE Iphonesyst­emet ska det också gå att skicka pengar till andra med Apple pay genom ett vanligt meddelande. Det är oklart om det kommer att finnas med från start i Sverige.

Google har ett motsvarand­e betalsyste­m, Android pay, som fungerar med flera androidmob­iler, men det finns inget datum för svensk lansering.

 ?? Bild: APPLE ?? DIGITAL PLÅNBOK. Du ansluter dina vanliga betalkort till plånboksap­pen. En symbol på kortläsare­n visar att du kan betala med mobilen. Du godkänner transaktio­nen med ditt fingeravtr­yck och håller mobilen intill terminalen för att genomföra köpet.
Bild: APPLE DIGITAL PLÅNBOK. Du ansluter dina vanliga betalkort till plånboksap­pen. En symbol på kortläsare­n visar att du kan betala med mobilen. Du godkänner transaktio­nen med ditt fingeravtr­yck och håller mobilen intill terminalen för att genomföra köpet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden