Hallandsposten

”MÅLET ÄR EM-GULD”

BORDTENNIS: 15 ÅR SEDAN SVERIGE VANN SENAST

- ANDERS TORNELL at@hallandspo­sten.se 010-471 51 49

Sverige har stolta traditione­r i Em-sammahang.

Vid fjorton tillfällen har herrlandsl­aget fått kliva högst upp på pallen. Men nu börjar det bli länge sedan det hände.

2002 var senaste gången som Sverige vann och då avgjorde Fredrik Håkansson, som nu är tränare i Halmstad BTK, genom att slå Torben Wosik i den avgörande singelmatc­hen mot Tyskland. I laget spelade även J-O Waldner och Peter Karlsson.

Därefter har det varit tunnsått med framgångar, men 2014 tog Sverige Em-brons i Portugal.

Spelare som Mattias Karlsson, Kristian Karlsson och Anton Källberg har sedan klättrat rejält på rankingen och blågult mönstrar ett starkt lag till Em-premiären i morgon mot Ryssland.

FÖRUTOM DE TRE ovannämnda finns även Pär Gerell och Jon Persson i truppen.

– Vi har många bra spelare i laget och alla har utvecklats åt rätt håll så nu gäller det att ta det sista steget, funderar Hbtk-spelaren Mattias Karlsson.

Förbundska­pten Ulf ”Tickan” Carlsson nickar instämmand­e:

– Vi är seedade trea i EM och är uppe och slåss om medaljerna. Det var inte så länge sedan som vi var nöjda om vi gick vidare från gruppspele­t, men killarna har blivit mer rutinerade och flyttat fram positioner­na.

I SVERIGES GRUPP spelar förutom Ryssland även Grekland och Luxemburg.

– En jättebra lottning. Normalt sett tillhör Luxemburg inte Agruppen, men är med som hemmanatio­n. Grekland har en högt rankad spelare (Panagiotis Gionis) och det har Ryssland (Alexander Shibaev) med, men det har varit lite interna bråk hos ryssarna så vi får se vilket lag som de ställer upp med, säger ”Tickan”.

Tyskland med Timo Boll och Dimitrij Ovtcharov är storfavori­t att vinna men Frankrike, Sverige, Portugal och Österrike, som är regerande mästare, har alla kapacitet att utmana om guldet.

Exempelvis har Mattias plusstatis­k mot världsfyra­n Ovtcharov.

– Ja, jag har aldrig förlorat mot honom. Jag slog honom i SOC förra hösten och sedan i T2-ligan nyligen i Malaysia. Även Kristian har besegrat Ovtcharov, så inget är omöjligt säger Mattias Karlsson, som nu är helt fri från sin ljumskskad­a.

– Det känns ganska bra. Jag har kunnat träna 100 procent i en vecka nu.

Karlsson är rankad 22:a i världen och Kristian Karlsson 25:a. Sveriges jämnhet kan betyda mycket i sammanhang­et.

– Det känns som om vi har chans att vara med och slåss om medalj och skulle vi inte klara det får det ses som ett litet misslyckan­de, slutar ”Tickan”.

Svensk pingis fortsätter att utvecklas åt rätt håll och för första gången på länge pratas det om den ädlaste medaljen. – Målet är att ta Em-guld, säger Mattias Karlsson, inför lagem i Luxemburg.

”Vi har många bra spelare i laget och alla har utvecklats åt rätt håll så nu gäller det att ta det sista steget.”

MATTIAS KARLSSON

 ?? Montage: JARI VÄLITALO ?? TRISS I EM-SPELARE. Mattias Karlsson, Kristian Karlsson och Pär Gerell tävlar alla för Halmstad BTK och har viktiga roller när Sverige jagar Em-guld i Luxemburg.
Montage: JARI VÄLITALO TRISS I EM-SPELARE. Mattias Karlsson, Kristian Karlsson och Pär Gerell tävlar alla för Halmstad BTK och har viktiga roller när Sverige jagar Em-guld i Luxemburg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden