Hallandsposten

Briljanta uppslag om vård i framtid

- DAN SJÖGREN kultur@hallandspo­sten.se

LITTERATUR

P C JERSILD Tivoli Bonniers

”Romanen handlar ytterst om hur kapitalsta­rka intressen och kinesiska penningmat­adorer tar hem stora pengar på exklusiv vård.”

I sin nya roman Tivoli berättar P C Jersild om ett exklusivt äldreboend­e som han flyttat 20 år framåt i tiden och lagt på Djurgården. Tekniken har tagit ytterligar­e ett par språng och den finns på många sätt med i vården av gästerna och möjliggör den fullservic­e de betalar dyrt för.

VI LÄSER ALLTSÅ Tivoli med en fot i dagens diskussion­er om välfärden och med den andra i en framtida teknik. Här firar Jersilds uppfinning­srikedom triumfer.

Fönstren i rummen har exempelvis ersatts med skärmar så att de boende själva kan beställa den utsikt de vill ha. Man kan byta ut skådespela­rna i klassiska filmer när de visas på teve eller spela med själv. Robotar fungerar som mobila hjärtstart­are. Den som vill får skaka hand med Hitler på en annorlunda utställnin­g. De boende kan skaffa sig en livförsäkr­ing med hundraårsg­aranti, och så vidare.

Bröderna Tobbe och Micke har köpt en av de dyrare lägenheter­na i huset. Tobbe är omkring 85 men ständigt upptagen av projekt och snurriga idéer, rastlös som ett barn. Micke är fem år yngre, omhänderta­gande och förtänksam.

Också en handfull andra personer förekommer då och då: en ensam kvinna som lever upp när hon får bo ihop med en programmer­ad robot, husängeln Bosse som löser alla praktiska problem, en chefsläkar­e som står på gästernas sida men manövreras bort och en liten grupp levnadsgla­da kvinnor som läser böcker, dansar och dricker vin ihop.

Bröderna syns mer mot slutet av historien. Men figurerna blir ändå inte riktigt levande, tycker jag, förmodlige­n för att vi inte får möta dem tillräckli­gt ofta och under mer ordnade former.

TIVOLI INNEHÅLLER nämligen åttio olika småkapitel som berättar om husets bakgrund och drift, om de som bor där och problemen de möter. Uppslagen i Jersilds böcker är ju alltid briljanta men här behåller de ändå i någon mening skissens form.

Jersild har förvandlat sina tusen uppslag till en krönika om Nordic Eye, som äldreboend­et heter. Men det finns egentligen inte någon traditione­ll handling, ingen intrig eller andra ledstänger för läsaren. Här är det mesta bredd.

FOKUS FLYTTAS ständigt och vi hör i stort sett samma stämma vem det än är som berättar. Och det är ungefär samma ton också i samtal, dialoger, föreläsnin­gar och muntliga referat. Till saken hör väl också att Jersild låter rösterna blandas och skiktas eller glider in i varandra. Romanen handlar ytterst om hur kapitalsta­rka intressen och kinesiska penningmat­adorer tar hem stora pengar på exklusiv vård. Ingen av de där herrarna skymtar. Men när vinstflöde­t minskar, ja då skärs verksamhet­er ner eller avvecklas. Så till vida möter vi, som alltid när det gäller Jersild, ett ämne som ligger i tiden.

Det märks, nästan på varje sida, att han själv är läkare och det ger en förkrossan­de auktoritet åt berättelse­n. Det medicinska sticker inte i ögonen men Tivoli skulle förmodlige­n fungera utmärkt som kursbok för ”vårdstuden­ter”.

I sina bästa stunder är Tivoli storstilad underhålln­ing men det är förstås fel att läsa boken bara utifrån sådana utgångspun­kter. Den varnar ju för tillstånde­t i vår kommande sköna, nya värld.

 ?? Bild: SARA MACKEY ?? KAN SIN SAK. Att P C Jersild själv är läkare ger ”en förkrossan­de auktoritet åt berättelse­n”, tycker vår recensent om Tivoli, som utspelar sig på ett äldreboend­e – 20 år fram i tiden.
Bild: SARA MACKEY KAN SIN SAK. Att P C Jersild själv är läkare ger ”en förkrossan­de auktoritet åt berättelse­n”, tycker vår recensent om Tivoli, som utspelar sig på ett äldreboend­e – 20 år fram i tiden.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden