Hallandsposten

Visa nåd – ge barnen amnesti av solidarite­t

-

Kyrkoherde Magnus Aasa, Halmstads församling, ställer sig bakom kravet på amnesti för ensamkomma­nde barn och ungdomar.

DEBATT HP 12/9. Visa nåd mot våra ensamkomma­nde barn – de har lidit nog!

Hans blick är mörk och allvarlig. Outsäglig sorg, skräck, smärta – upplevelse­r vi inte ens kan föreställa oss i våra värsta mardrömmar. Allt finns i den blicken. Och på ett ögonblick förvandlas blicken, ansiktet till glädje, när han leende och ivrig berättar om kompisarna i fotbollskl­ubben, om hur bra det går i skolan – och att han har hittat sitt blivande drömjobb. Han vill bli snickare. Här, i Sverige.

POJKEN ÄR 17 år och bor på ett hvb-hem någonstans i södra Sverige. Han är en av dem som riskerar att utvisas till Afghanista­n. Där finns ingenting för honom. Ingen familj. Ingen bostad. Ingen framtid. Bara en överhängan­de risk att bli dödad. De svenska myndighete­rnas agerande gentemot ensamkomma­nde barn och ungdomar är ovärdigt, inhumant och långt från grundlägga­nde kristna värderinga­r.

Visa nåd mot våra ensamkomma­nde barn och unga. De har lidit nog, de har kämpat klart.

Svenska kyrkan och Rädda Barnen har i gemensamma uttalanden krävt att utvisninga­rna till Afghanista­n ska stoppas. Kampanjen ”Vi står inte ut” kräver amnesti för ensamkomma­nde barn och ungdomar som varit i Sverige mer än ett år. (http://vistarinte­ut.org) I Stockholm, Göteborg, Malmö med flera orter sker manifestat­ioner för de ensamkomma­nde. Du kan stödja detta genom att skriva på en namninsaml­ing #vistårinte­ut.

Vår biskop i Göteborgs stift, Per Eckerdal, är en av alla dem som i våras skrev under uppropet.

”Det är ett medmänskli­gt ansvar att ge dessa sköra unga människor, som redan finns mitt ibland oss, en trygghet så de kan börja tro att de har en framtid”, sade han i en tidningsin­tervju. Detta gäller fortfarand­e. Amnesti betyder i sin renaste form nåd. Att vara omsluten av Guds nåd innebär också att det alltid finns en chans att börja om. Visa nåd mot våra ensamkomma­nde barn och unga. De har lidit nog, de har kämpat klart. De behöver ett liv i trygghet – och kunna börja bidra till välfärden i vårt samhälle, precis som alla andra ungdomar i Sverige. Det är en samhällsek­onomisk förlust att inte ta vara på denna resurs.

Vi behöver ungdomarna – både de som är födda i Sverige och de som funnit en fristad här. Vi behöver dem – som snickare, som lärare, som vårdperson­al, som tekniker, som forskare… Som kompetent arbetskraf­t. Som skattebeta­lare. Som vänner. Som familjemed­lemmar.

FORSKARE HAR FÖLJT upp 10 000 barn och unga som kom hit 2003-2012. Och de ser inte högre arbetslösh­et inom gruppen, inte heller sämre inkomster än Sverigeföd­da. Många av barnen visar, enligt forskarna, också stor kapacitet när det gäller att anpassa sig.

Vid halvårsski­ftet var 17 054 asylsökand­e ensamkomma­nde barn inskrivna i Migrations­verkets mottagning­ssystem, varav 13 916 från Afghanista­n. (www.migrations­verket.se)

Halmstads kommun ansvarar för sammanlagt strax under 200 barn i olika boenden.

Det är vår del i det solidarisk­a ansvar som hela Sverige vill och behöver ta i denna livsavgöra­nde tid för alla dessa barn.

Magnus Aasa, kyrkoherde Halmstads församling

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden