Hallandsposten

Benämninga­r till för att förenkla och inge förståelse

- Å-sikten

SPRÅK. Har funderat över Eva Karlssons insändare i HP 30/8. Om syftet med den är att E K tycker att ordet ”brukare” är nedvärdera­nde och bör utbytas mot ordet ”användare” så blir det enligt mitt sätt att se ingen förändring vare sig i klang eller innebörd. Människan har i alla tider klassifice­rats efter den position hon för tillfället befinner sig i.

HÄR ÄR NÅGRA exempel: I skolan, elev. I vård och omsorg och hos tandläkare­n, patient. Hos advokat, klient. I butik, kund. Inom omsorgs- och åldringsvå­rd, brukare. På hotell och restaurang, gäst. På museum, besökare.

Jag tror det är ett måste att vi alla benämns på olika sätt i olika sammanhang för att förenkla, förtydliga och inge förståelse. Det har alltid varit svårt att inom omsorgs- och åldringsvå­rd benämna de som är betjänta av den servicen. Begreppen har skiftat och sen många år tillbaka är det ”brukare” som är det vedertagna. Det kan säkert komma en ny variant. Nedsättand­e eller ej? Människan bakom ordet är ju densamma. Ingen går ju hellre omkring och säjer exempelvis ”brukare Karlsson, vill ni ha en kopp kaffe”? Ordet brukare används över huvud taget inte i det allmänna samtalet.

DÄREMOT ÄR DET betydligt svårare att förstå ordet ”hen”. Varför finns ordet över huvud taget? Har läst många artiklar och även insändare om det, men ingen har övertygat. Om ordet skall stå för en könsneutra­l person, så är det förfelat enligt mig. Vi tillhör alla ett kön, man, kvinna, hetero, homo och så vidare.

Det finns redan vedertagna begrepp på var och en av oss och vi väljer själva om vi vill tillhöra en grupp. Samhörighe­ten mellan grupper blir inte större genom ordet ”hen” som egentligen inte står för någonting

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? KONST. Här studeras Leonardo da Vincis Mona Lisa på Louvren i Paris av en mängd besökare, en benämning som ges som exempel i texten.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT KONST. Här studeras Leonardo da Vincis Mona Lisa på Louvren i Paris av en mängd besökare, en benämning som ges som exempel i texten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden