Hallandsposten

Musta äppelskörd­en och njut året runt

Paj och mos och klyftor i frysen – men ändå massor med äpplen kvar. Allt fler väljer att göra egen äppelmust, vilket är ett utmärkt sätt att ta tillvara skörden och njuta av den länge.

- ANNA BRATT/TT

Nu dignar träden av frukt, och vad ska man göra med allt? Många slänger faktiskt fina äpplen på komposten. Ett bättre tips är att köra allt till ett musteri och göra egen dryck.

– Äppelträd ger ofta väldigt mycket frukt för väldigt liten ansträngni­ng, och man kan inte äta hur många äppelpajer som helst, säger Ylva Tryselius.

HON ÄR FRILANSSKR­IBENT, fotograf och författare till boken ”Äppel päppel must” och har rest runt och besökt äppelmuste­rier runt om i hela Sverige.

– Att gå till kylen på morgonen och börja dagen med ett glas kall must, det är så härligt.

Förr hade man bättre koll på sina äpplen och hur de kunde tas tillvara, menar Ylva Tryselius. Man hade flera arter som mognade vid olika tillfällen och visste bästa sättet att bevara och förädla skörden.

– Äldre generation­er mustade nog en hel del. Min svärmor hade koll på äppelsorte­rna i vår trädgård, fast jag visste inte vad det var för några, säger Ylva Tryselius och fortsätter:

– Men det kommer tillbaka, vi pratar inte bara om röda och gröna äpplen längre utan folk inser att det finns en massa sorter som smakar olika.

HON FÖRKLARAR ATT många tycker att en must av blandad frukt är extra god.

Vill du musta dina egna äpplen ska du tänka på att behandla dem försiktigt – vissa menar att de är lika känsliga som ägg. Ylva Tryselius tipsar om att låta frukterna mogna ordentligt.

– Plocka gärna äpplena precis innan du åker till musteriet, det är svårt att lagra dem på rätt sätt och de mår inte bra av att stå i plastkassa­r utan ventilatio­n.

Själva besöket på musteriet är ofta en upplevelse i sig.

– Äppelodlin­gar är otroligt vackra, de påminner om vingårdar. På en del ställen ordnas mustprovni­ng eller äppelbloms­safari, och ibland kan man få se själva mustningen.

I TILLVERKNI­NGSPROCESS­EN rivs eller krossas äpplena och saften pressas genom ett filter. Upp till 80 procent av äpplena blir must, räkna med runt sex till åtta liter från tio kilo äpplen. – Det man får ut är råsaft, som är jättegod men bara håller i ett par dagar. Pastöriser­ar man musten håller den i stället upp till ett år, säger Ylva Tryselius. Sedan är frågan om du vill ha klar eller grumlig must. Musten klarnas antingen genom att fruktkötte­t får sjunka till botten eller med tillsättni­ng av enzymer. – Klarnad must är vanligast, men jag gillar den grumliga. Mycket av smakämnena sitter i fruktkötte­t och det blir en annan upplevelse i munnen.

 ?? Bild: ADOBE STOCK ?? NYPLOCKAT ÄR BÄST. Äpplena ska plockas försiktigt och gärna precis innan man åker iväg till musteriet.
Bild: ADOBE STOCK NYPLOCKAT ÄR BÄST. Äpplena ska plockas försiktigt och gärna precis innan man åker iväg till musteriet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden