Hallandsposten

Ensam häst ska ha sällskap enligt dom

- CARINA NILSSON cn@hallandspo­sten.se

”Hästar är flockdjur och ska ha sällskap enligt föreskrift­erna” LINDA RICK djurskydds­handläggar­e på länsstyrel­sen

En hästägare i Laholms kommun måste se till att hästen får mer sällskap. Annars hotar vite om 5 000 kronor, enligt en dom i förvaltnin­gsrätten.

I början av 2016 fick länsstyrel­sen in en anmälan om att hästen gick ensam i en hage. Den hade varken sällskap av andra hästar eller andra klövbärand­e djur.

– Hästar är flockdjur och ska ha sällskap enligt föreskrift­erna. I det här fallet ansåg vi att hästen inte har tillräckli­gt med sällskap under delar av året, säger länsstyrel­sens djurskydds­handläggar­e Linda Rick.

UNDER SOMMAREN fanns två hästar i en närliggand­e beteshage, vilket bedömdes räcka till som sällskap.

Men resten av året får hästen för lite social kontakt, anser länsstyrel­sen, som efter en tid utdömde ett vite om 5000 kronor.

Hästägaren håller inte med, och anser att hästen får social kontakt via många möten med människor som passerar. De möter också andra hästar när han tränar hästen i körning.

– Det är självklart, och jätte- viktigt, för mig att hästen mår bra. Jag har också stöd av veterinäre­xpertis i frågan, men hur hästens sociala behov ska tillgodose­s är en tolkningsf­råga säger hästägaren och fortsätter:

– MAN GLÖMMER bort människan i det hela. Hästen mår bra men jag och min familj mår dåligt. Vi har fått anonyma anmälninga­r flera gånger, då hade vi två hästar, och det påstods att de saknade både mat och vatten. Men vem som helst kunde se att det inte stämde.

Hästägaren överklagad­e vitet till förvaltnin­gsrätten.

Rätten gick dock på samma linje som länsstyrel­sen.

– Jag kommer förmodlige­n att överklaga till kammarrätt­en. Jag känner mig rättslös och vill ha frågan belyst. Det är inte riktigt så enkelt som att bara skaffa en häst till.

Länsstyrel­sen har ett antal liknande fall varje år.

– ÄVEN OM djurägaren är negativ från början så händer det ofta att de skaffar en häst till, och att de återkommer och berättar att de sett en positiv förändring hos hästen när den får sällskap, säger Linda Rick.

 ?? Bild: KARIN SCHÄRLUND/ARKIV ?? I FLOCK. Hästar är flockdjur och behöver sällskap anser länsstyrel­sen.
Bild: KARIN SCHÄRLUND/ARKIV I FLOCK. Hästar är flockdjur och behöver sällskap anser länsstyrel­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden