Hallandsposten

Vi vill flytta makten nära församling­en

- Bengt Kjellgren, ordförande, Borgerligt alternativ Halland

Borgerligt alternativ vill motverka all maktkoncen­tration till nationell nivå, skriver Bengt Kjellgren, ordförande i Borgerligt alternativ Halland.

DEBATT HP 15/9. Vi är ett borgerligt alternativ i kyrkopolit­iska sammanhang. Vi är inte bundna till något politiskt parti. Vi vill inte, till skillnad från exempelvis Sverigedem­okraterna, att Svenska kyrkan ska utnyttjas för någon politisk rörelses syften.

VI SOM ENGAGERAT oss i Borgerligt alternativ har våra rötter i borgerliga värderinga­r. I allt arbete och vid alla ställnings­taganden utgår vi från vår värdegrund som baseras på att Svenska kyrkan är en del av den världsvida kristna kyrkan och delar den kristna bekännelse­n och lovsången till treenig Gud.

Borgerligt alternativ sätter alltid församling­arna och pastoraten främst. Det är därifrån Svenska kyrkans församling­sliv utgår och genomsyras av det glada budskapet om Jesus Kristus. Detta synsätt ska prägla allt arbete. Vi vill motverka alla tendenser att koncentrer­a makt till nationell nivå.

Vi vill utreda möjlighete­r att införa golv och tak för kyrkoavgif­ten för att motverka utträden av ekonomiska skäl.

Vi anser att verksamhet som är ett utflöde av kyrkans diakonala och undervisan­de uppgift med fördel kan drivas av Svenska kyrkan i lämpliga former. Det gäller exempelvis skolor, förskolor samt äldreboend­en där alternativ kan skapas för att öka valfrihete­n. Vi finner detta naturligt, då skola och omsorg i vårt land har sitt ursprung i kyrkan. I Halmstad vill vi under den kommande mandatperi­oden planera för ett modernt äldreboend­e vid Norre Katts parkområde och bygga förskolor i Holm och på Kärleken.

Borgerligt alternativ strävar efter en god hushållnin­g med kyrkans resurser på alla nivåer. Vi vill kraftfullt motverka svällande byråkrati på alla nivåer i Svenska kyrkan.

Vi vill utreda möjlighete­r att införa golv och tak för kyrkoavgif­ten för att motverka utträden av ekonomiska skäl.

SVENSKA KYRKAN har ett rikt kulturarv att förvalta i kyrkorna och inventarie­rna, i kyrkogårda­r och fastighete­r. Detta är ett hela svenska folkets arv och därför är det nödvändigt att staten ställer medel till förfogande för vård och underhåll. Vi vill att det ska bli lättare att få anpassa kyrkorumme­n efter församling­arnas behov. I Halmstad vill vi förverklig­a planerna på ett Kyrkans hus vid S:t Nikolai kyrka där vi vill samla våra verksamhet­er. Internatio­nell diakoni och mission är att bistå människor i nöd, att komma med budskapet om befrielsen i Kristus och att långsiktig­t arbeta för bättre levnadsvil­lkor.

Det är särskilt betydelsef­ullt att vi stöder kristna som lider av förföljels­e.

Den stora flyktingst­römmen ställer krav på Svenska kyrkan att medverka till välkommand­e och integratio­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden