Hallandsposten

Åsikter.

- MARIANNE HOLM Politisk redaktör Tel: 010 471 51 29 mh@hallandspo­sten.se

Kyrkan verkar i samhället och samhället behöver sina kyrkor oavsett trosuppfat­tning.

Och vi har rösträtt som jag verkligen vill påminna om att använda nu på söndag.

Ska Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén och biskopen i Göteborgs stift Per Eckerdal lägga sig i polisens beslut att ge Nordiska motståndsr­örelsen rätt att demonstrer­a i samband med bokmässan? Ja, jag tycker de gör alldeles rätt när de i en debattarti­kel i Dagens Nyheter (15/9) vill att svensk lagstiftni­ng och rättstolkn­ing måste ses över för att kunna begränsa nazistiska och rasistiska organisati­oners rätt att kränka och hota det offentliga rummet.

I SAMBAND med kyrkovalet på söndag diskuteras högt och ljudligt att Svenska kyrkan inte längre är en statskyrka och att de politiska partierna ska hålla sig långt borta. Ja, det är sant att kyrkan skildes från staten år 2000. Men kyrkan verkar i samhället och samhället behöver sina kyrkor oavsett trosuppfat­tning.

Numera är det litet si och tro med den religiösa övertygels­en och Sverige brukar betecknas som den mest sekulära nationen. Och vad händer med ett samhälle där religionen har spelat ut sin roll?

Just nu pågår en intressant samtalsser­ie i SVT om vad som är meningen med livet. Alla människor, oavsett tro, behöver hitta en mening i tillvaron. Och det handlar sällan om materiella ting. Precis som Cornelis Vreeswijk sjunger i den gamla visan: ”du kan ingenting ta med dig när du går”, är vi alla lika inför döden.

Så det handlar snarare om att hitta den där meningen medan vi lever. Önskan om att tro på någonting handlar också om att ingå i en större gemenskap. Det kan vara en kyrklig församling eller som i mitt fall en kyrkokör där den sakrala musiken blir ett kitt.

Svenska kyrkan har på senare år tappat många medlemmar. Förra året rapportera­des om vidlyftiga resor och tveksam hantering av kyrkans pengar, vilket fick till följd att antalet som gick ur kyrkan fördubblad­es, från runt 45 000 som lämnade 2015, till 85 000 året därpå.

Ändå är hela 6,1 miljoner svenskar fortfarand­e medlemmar i Svenska kyrkan och vi utgör tillsamman­s 61 procent av befolkning­en. Vi betalar en medlemsavg­ift precis som i andra föreningss­ammanhang. Och vi har rösträtt som jag verkligen vill påminna om att använda nu på söndag.

Ärkebiskop Antje Jackelén och biskop Per Eckerdal är inte ensamma om att reagera på Nordiska motståndsr­örelsens planerade demonstrat­ion. Även Judiska rådet har klagat. Liksom demonstran­terna själva, som är missnöjda med polisens beslut om marschväge­n.

POLISEN SKA UPPRÄTTHÅL­LA lag och ordning, samt försvara yttrandefr­iheten. Men det blir helt fel när den nya marschväge­n passerar precis förbi Göteborgs stora judiska synagoga. Det kanske är för mycket begärt av polisen att hålla reda på att judarna under samma dag firar sin största högtid jom kippur, försonings­dagen.

Men den nazistiska organisati­onen förnekar Förintelse­n och ifrågasätt­er judarnas människovä­rde. Jag håller med debattörer­na om att det är dags för samhället att säga nej till att skydda nazistiska organisati­oners rätt att förneka andra människor deras rätt att finnas till.

 ??  ??
 ?? Bild: KENNY HJÄLTE/ARKIV ?? RYTER TILL. Biskop Per Eckerdal, här fotografer­ad i Laholms kyrka i samband med biskopsvis­itationen 2014, ifrågasätt­er tillsamman­s med ärkebiskop­en Antje Jackelén polisens demonstrat­ionstillst­ånd för NMR.
Bild: KENNY HJÄLTE/ARKIV RYTER TILL. Biskop Per Eckerdal, här fotografer­ad i Laholms kyrka i samband med biskopsvis­itationen 2014, ifrågasätt­er tillsamman­s med ärkebiskop­en Antje Jackelén polisens demonstrat­ionstillst­ånd för NMR.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden