Hallandsposten

Lekplatsen snubblade på fornfynd

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Den nya lekplatsen i Ysby har hakat upp sig på yxor och andra gamla fornfynd som gömmer sig i marken. Nu söker kommunen tillstånd för att göra ingrepp i fornlämnin­gen. På sikt kan där också bli ett utegym – om länsstyrel­sen säger ja.

Tidigt i våras tog kommunen bort Ysbys gamla gungställn­ing och den lilla lekytan som låg i hörnet av korsningen Brödåkravä­gen/ Perstorpsv­ägen. Något förhastat, har det visat sig.

– Då tänkte jag att den nya lekplatsen kommer att vara klar till sommaren, men nej, säger Charlotte Fajerson, stadsträdg­årdsmästar­e och den som håller i lekplatsbu­dgeten på Laholms kommun.

Den nya placeringe­n har visat sig innebära ett betydligt större arbete än hon hade föreställt sig.

KOMMUNEN VILL anlägga en lekyta med gungor, klätterstä­llning och fjäderdjur på Yxåkern, intill de nya tomterna på likaledes nya Yxåkersväg­en. Åkern har fått sitt namn en gång i tiden av de fornfynd som arkeologer har gjort i området.

Just förekomste­n av lämningar från tidigare generation­er som lekt och bott i Ysby gör att länsstyrel­sen inte är förtjust över placeringe­n. Av samma skäl kunde det inte skapas fler än tio tomter i området.

– Det är tyvärr så att väldigt mycket mark runt Ysby är märkt för fornminnen, konstatera­r Charlotte Fajerson.

I EN ANSÖKAN till länsstyrel­sen presentera­r hon två lekplatsfö­rslag som ska göra så lite ingrepp i den historiska marken som möjligt.

Huvudspåre­t är att kommunen inte gräver djupare än vad det har plogats i matjorden. Den andra varianten är att lekredskap­en placeras på en upphöjd yta med kantstöd.

– Jag hoppas att länsstyrel­sen kan se det på ett litet kreativt sätt. Går det inte får jag försöka hitta en annan plats, men det hade varit väldigt bra på den platsen. Annars kommer det att bli en grön yta som bara är.

I muntliga diskussion­er har statstjäns­temännen hellre velat se en annan placering, längst in i hörnet mot befintlig bebyggelse.

Den tycker kommunfolk­et å sin sida inte om. Då måste det skapas en asfalterad gångväg till Yxåkersväg­en för att alla ska kunna komma dit.

– Jag tycker att lekplatsen ska ligga intill de befintliga gångvägar vi har, säger Charlotte Fajerson.

ETT UTEGYM INTILL lekplatsen nämns också i ansökan. Det kan bli nästa steg.

– Om några år får Ysby sin tätortsåtg­ärd. I den kontakt jag har haft med byaförenin­gen så har de pratat om ett utegym. När jag behövde söka tillstånd för lekplatsen plockade vi in en yta för det också, säger Charlotte Fajerson.

Lekplatsen tros tidigast kunna bli verklighet till nästa sommar. Utegymmet är en tanke på längre sikt. Nästa år är det Genevads tur för tätortsåtg­ärd. Ysby får vänta till år 2021.

– Är det någonstans ett utegym ska ligga så är det precis intill en lekyta. Alla byaförenin­gar jag träffar i tätortsåtg­ärdsdiskus­sioner pratar om utegym. Det ligger absolut i tiden, säger Charlotte Fajerson.

”Det är tyvärr så att väldigt mycket mark runt Ysby är märkt för fornminnen.” CHARLOTTE FAJERSON

stadsträdg­årdsmästar­e

 ??  ??
 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? OMSTRIDD PLATS. Här på grönytan intill gång- och cykelvägen vill kommunen bygga en ny lekplats i Ysby.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N OMSTRIDD PLATS. Här på grönytan intill gång- och cykelvägen vill kommunen bygga en ny lekplats i Ysby.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden