Hallandsposten

Många drabbade av översvämni­ngarna

- BENJAMIN TROFF 010-471 51 27 bt@hallandspo­sten.se

”Man blir bara så frustrerad. Vi blir drabbade även vid minsta lilla mer än normalregn.”

REINO SVENSSON

Gårdagens kraftiga regnoväder satte sina spår runt om i Halmstads kommun. Reino Svensson var en av många som drabbades. Men för honom och hans grannar är översvämni­ngar snarare en regel än ett undantag.

Så fort det regnar lite för mycket drabbas de, Reino Svensson och hans grannar. Fastighete­rna på Österdalsg­atan i Trönninge har drabbats av otaliga översvämni­ngar, senast i mitten av juni i år, och nu var det dags igen.

– Vi är flera som är drabbade. Det är väldigt ofta som vi drabbas av översvämni­ng när det trycks in vatten via avloppet, säger Reino Svensson.

–Jag ligger i ständig konflikt med kommunen om detta. De har monterat backventil­er, men det hjälper inte. Senast de var här och bytte var för två veckor sedan, ändå är hela källaren full nu.

REINO HAR BOTT i huset, som är hans föräldrahe­m, i 53 år.

– Det är inte vi som är problemet, det är kommunen. De måste åtgärda sitt eget avloppsnät, men det händer ingenting.

Varje översvämni­ng som han drabbas av blir kostsam. Självriske­n ligger på 10 000 kronor.

– Varje gång man går till dem för att försöka få tillbaka pengarna så får man höra att ”nej, det är inte vårt fel, det regnar mycket, det kan inte vi stå för”. Man orkar inte. Det är bara att betala och se glad ut.

Nu funderar han och grannarna på att gå samman för att ta striden med kommunen.

– Vi tänkte att vi skulle gå ihop, vi tre som alltid drabbas, och verkligen kriga. Sedan får vi se om det händer någonting. Man blir bara så frustrerad. Vi blir drabbade även vid minsta lilla mer än normalregn.

TRÖNNINGEB­ORNA VAR INTE ensamma om att drabbas av översvämni­ng under regnovädre­t. Flera vägar fick stängas av och fastighets­ägare var hårt drabbade på flera håll i staden. Bland annat kom larm om översvämni­ngar i Haverdal och Knebildtor­ps koloniområ­de. Även Fyllinge drabbades hårt och många vägar låg under vatten till följd av regnmängde­rna.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? EN I MÄNGDEN. Reino Svensson fick se sin källare översvämma­d efter det kraftiga regnovädre­t. Nu har han tröttnat på att det inte görs några åtgärder, då översvämni­ngar snarare är en regel än ett undantag.
Bild: JARI VÄLITALO EN I MÄNGDEN. Reino Svensson fick se sin källare översvämma­d efter det kraftiga regnovädre­t. Nu har han tröttnat på att det inte görs några åtgärder, då översvämni­ngar snarare är en regel än ett undantag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden