Hallandsposten

Regionen och Min Doktor utvärderar sig själva

- YVONNE PERSSON 076-137 16 87 yp@hallandspo­sten.se

”Oavsett vilka resultaten blir så kommer de att bedömas opartiskt.”

Region Hallands tidigare samarbete med nätläkarfö­retaget Min Doktor ska nu utvärderas i ett forsknings­projekt. Forskarna består dock av representa­nter från just Region Halland och Min Doktor.

– Det är vi som sitter på de data som behövs för att göra utvärderin­gen. Oavsett vilka resultaten blir så kommer de att bedömas opartiskt, säger Kjell Ivarsson, avgående chef för närsjukvår­den i Halland.

Samarbetet pågick mellan juni 2016 och mars 2017 och innebar att sjuksköter­skor på de halländska vårdcentra­lerna kunde erbjuda patientern­a ett digitalt besök hos Min Doktor, som alternativ till ett fysiskt besök. För detta betalade regionen då ett lägre pris än om patienten självmant använde tjänsten.

I FORSKNINGS­PROJEKTET ska de cirka 700 patienter som fick erbjudande­t studeras utifrån olika frågeställ­ningar och de cirka 400 som tackade ja ska jämföras med dem som tackade nej.

Frågeställ­ningarna handlar bland annat om vilka diagnoser som ställdes, vilken behandling som genomförde­s, vilken annan vård som konsumerad­es inom 30 dagar och hur lång väntetiden blev.

– Där här är ju ett nytt sätt att arbeta och därför är det viktigt att följa upp det på ett strukturer­at sätt. Digitala vårdmöten är här för att stanna, men vi måste oss lära oss av erfarenhet­er och utveckla tjänsterna i rätt riktning, säger Kjell Ivarsson.

EFTERSOM forskninge­n kommer att hantera personuppg­ifter har Region Halland och Min Doktor ansökt om en etikprövni­ng hos Etikprövni­ngsnämnden i Lund. Därifrån svarade man nyligen att man inte ser några etiska problem och godkänner den planerade studien.

– Det är svårt att säga när arbetet blir klart, men kanske någon gång i oktober, säger Kjell Ivarsson. Ser du några etiska hinder i att regionen och Min Doktor utvärderar sig själva?

– Nej, men det var delvis därför som vi lät göra en etikprövni­ng. Region Halland överväger också att erbjuda digitala vårdmöten i egen regi, som i så fall blir föremål för en liknande utvärderin­g, säger Kjell Ivarsson.

KJELL IVARSSON

 ??  ??
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? GÖR DET SJÄLV. Region Hallands samarbete med nätläkarfö­retaget Min Doktor ska nu utvärderas av forskare. De tillhör dock Region Halland och Min Doktor.
Bild: ROGER LARSSON GÖR DET SJÄLV. Region Hallands samarbete med nätläkarfö­retaget Min Doktor ska nu utvärderas av forskare. De tillhör dock Region Halland och Min Doktor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden