Hallandsposten

Ny coach ska hjälpa företag spara energi

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Med stöd från EU har kommunen anställt en energicoac­h. Ylva Jalmings uppdrag är att hjälpa företag att spara både energi och flis. – Det finns definitivt pengar att spara i det här, säger hon.

Under hösten ska Ylva Jalming rekrytera 20 små och medelstora Halmstadfö­retag som är intressera­de av att minska sin energiförb­rukning. Rådgivning­en är kostnadsfr­i för företagen och finansiera­s av Energimynd­igheten och Europeiska regionala utveckling­sfonden.

– DET HANDLAR OM att hjälpa dem minska förbruknin­gen av el, gas, olja och olika bränslen för fordon och maskinpark­er, berättar Ylva Jalming och tillägger att hon planerar att göra en rundvandri­ng och avstämning hos dem som deltar.

– Man blir lätt hemmablind när man alltid går i det så det är bra att någon kommer med färska ögon och tittar på energitjuv­arna. Var brukar man kunna hitta besparinga­r?

– Tryckluft som läcker är en jättestor besparing. Luften som läcker ut är pengar rätt ner i sjön och det är ofta många små läckor i ett system. Men det finns mycket man kan göra för att komma till rätta med det.

Det finns också en del småsaker företagen inte tänker på.

– Det kan vara att man har tänt hela natten och att kyla och värme står och går samtidigt och därför motverkar varandra, säger Ylva.

Företagen kommer dessutom att få vara med på minst fyra träffar med olika teman och föreläsare.

– Här får de även tillfälle att bolla idéer och tankar med varandra.

Ylva Jalming är helt övertygad om att alla företag har stora pengar att spara genom att se över sin energiförb­rukning och hoppas därför att intresset är stort.

– Det finns definitivt pengar att spara i det här. Men det är tiden som är problemet för företagen och som är min största konkurrent. Men jag tror ändå inte det blir svårt att få med företagen på tåget.

”Det är bra att någon kommer med färska ögon och tittar på energitjuv­arna” YLVA JALMING

energicoac­h

DEN 3 OKTOBER arrangeras en första föreläsnin­g med energiexpe­rten Willy Ociansson som gäst.

– Han är väldigt duktig på just energi i fastighete­r, säger Ylva Jalming.

Totalt kommer cirka 40 företag att kunna få hjälp av Ylva Jalming under de tre år som projektet pågår.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? LADDAD. Ylva Jalming, energicoac­h, ser fram emot att få hjälpa små och medelstora företag att minska sin energiförb­rukning.
Bild: JARI VÄLITALO LADDAD. Ylva Jalming, energicoac­h, ser fram emot att få hjälpa små och medelstora företag att minska sin energiförb­rukning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden