Hallandsposten

Sabbade brunnar en dyr historia

- EMELIE NORDH

Efter att någon kastat trästörar, en damcykel och diverse annat bråte i brunnarna vid Söndrums hembygdsgå­rd upptäcktes att vattnet var otjänligt. Nu måste hembygdsfö­reningen lägga alla sina besparinga­r på att ansluta sig till det kommunala va-nätet, men pengarna räcker inte till hela investerin­gen.

Det var i våras som föreningsm­edlemmar upptäckte att hembygdsgå­rden i Söndrum utsatts för sabotage. Dels hade fönsterrut­or på en av byggnadern­a krossats och dels hade de två brunnar som föreningen tar vatten ifrån brutits upp.

– Någon hade bänt upp en träkonstru­ktion på ena brunnen och på den andra hade de lyckats bända ett gigantiskt cementbloc­k åt sidan, säger Thomas Adolfsson, kassör i Söndrums hembygdsfö­rening.

Han var en av de första på plats efter incidenten och kunde konstatera att sabotörern­a även kastat en massa bråte i brunnarna, bland annat en damcykel, flera trästörar, en plånbok och en bultsax.

EFTERSOM FÖRENINGEN, som årligen har cirka 4 000 besökare på gården, är beroende av att kunna använda vattnet började man rengöra och rensa brunnarna från föremålen som kastats ned. Men när prover av vattnet skickades in till ett testföreta­g visade det sig att det var otjänligt.

Om det är sabotaget som ligger bakom kan föreningen inte säkert slå fast eftersom det är flera år sedan vattnet testades senast. Klart är dock att gården nu måste anslutas till det kommunala va-nätet, vilket bland annat innebär att de måste betala en anslutning­savgift på drygt 170 000 kronor.

– Sedan tillkommer kostnader för grävjobb och rörläggnin­g. Det är hemskt mycket pengar för en liten förening, säger Thomas Adolfsson som tror att hela notan landar på cirka 300 000 kronor.

I dagsläget ser det ut som att föreningen kommer att kunna betala anslutning­savgiften med hjälp av besparinga­r och donationer från privatpers­oner. Däremot kommer det dröja flera år innan man har sparat in tillräckli­gt med pengar till grävarbete och rörläggnin­g.

– Vi hoppas att det kan ordnas genom att medlemmarn­a stöttar oss med bidrag och praktisk hjälp med arbetet så att det ändå kan utföras innan nästa års aktivitete­r.

HITTILLS HAR FÖRENINGEN kunnat bedriva sin verksamhet som vanligt och behovet av vatten har kunnat tillgodose­s genom att Thomas Adolfsson tagit med sig fyllda vattendunk­ar när evenemang har hållits på gården. Den lösningen planerar man att fortsätta med tills vidare.

– Det var lite stressigt när allt hände för då stod vi inför midsommarf­irande med 3000 personer, men vi fick ihop det. Nu när man har lugnat ned sig lite känns det som att vi kommer lösa det här.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? SABOTAGE. En damcykel och flera trästörar var några av föremålen som kastades ned i brunnarna vid Söndrums hembygdsgå­rd, berättar Lars Holmberg och Thomas Adolfsson.
Bild: JARI VÄLITALO SABOTAGE. En damcykel och flera trästörar var några av föremålen som kastades ned i brunnarna vid Söndrums hembygdsgå­rd, berättar Lars Holmberg och Thomas Adolfsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden