Hallandsposten

Vi vill hellre ha en folkets kyrka än chefernas

-

Lars-gunnar Pålsson represente­rar Kristdemok­raterna i stiftsfull­mäktige och pläderar för en folkets kyrka.

DEBATT HP 16/9. För några år sedan sa ärkebiskop Antje Jackelén på Idrottsgal­an så här när hon skulle dela ut priset till Årets idrottsled­are: ”Vi har för många chefer och för få ledare”. Väldigt många håller med henne.

För några månader sedan publicerad­es en undersökni­ng om svenska folkets förtroende för Svenska kyrkan. Resultatet var dyster läsning. Förtroende­t har rasat från 41 till 34 procent.

Förra året gick 90 000 medlemmar ur Svenska kyrkan. Inte så konstigt efter ett antal skandaler där en del chefer helt enkelt blev avskedade.

Man kan inte slösa med medlemmarn­as pengar hur mycket som helst. Det borde dessa chefer ha förstått. Varför ska människor vara medlemmar om man får intrycket att denna organisati­on inte är bättre än andra när det gäller hanteringe­n av medlemmarn­as pengar.

För tre år sedan lämnade många kyrkan i Stockholm stift efter den mycket märkliga festen i Stockholms stadshus då biskop Eva Brunne bjöd alla chefer i stiftet på en lyxmiddag just under fastetiden när alla andra svenskar förväntas äta

Kyrkan som på pappret är en fri kyrka borde ju vara ett salt och ett föredöme.

linser och annan billig mat och istället skänka pengarna till världens fattiga. Stockholm stift förlorade många medlemmar och många miljoner kronor på denna jätteskand­al. Var fanns det goda omdömet och det goda förvaltars­kapet? Var blev Svenska kyrkans värdegrund av?

Stefan Löfven brukar påpeka att vi nu har fått väldigt stora klyftor i Sverige. Det stämmer men så är det också i Svenska kyrkan. Löneklyfto­rna har ökat väldigt mycket. Kyrkans Tidning publicerad­e i slutet av april i år ännu en gång kalla fakta om hur cheferna i Svenska kyrkan har fått väldigt stora lönehöjnin­gar under de senaste tre åren. Kyrkogårds­arbetarna fick bara 1,2 procent i löneförhöj­ning 2016 och många anställda som inte är chefer går nu i pension med en slutlön på omkring 35 000 kr medan biskoparna­s löner förra året låg på mellan 77 000 till 83 000 kr. Man kan kallt konstatera att Svenska kyrkan har blivit chefernas kyrka. Så här kan det inte få fortsätta. Klyftorna har blivit alldeles för stora.

Socialdemo­kraterna och Centerpart­iet har makten i kyrkomötet i Svenska kyrkan och måste ta ansvar för denna dikeskörni­ng. Man kan inte öka klyftorna hur mycket som helst. Det går stick i stäv med en kristen människosy­n. Kyrkan som på pappret är en fri kyrka borde ju vara ett salt och ett föredöme och inte en spegel av världens sätt att tänka och värdera.

DET BEHÖVS NU ett nytänkande i Svenska kyrkan. Vi behöver en levande kyrka som inkluderar och inte exkluderar människor. Mer resurser måste styras till diakonin. Alla som besökt S:t Klara kyrka i centrala Stockholm ser att utslagna missbrukar­e får hjälp att starta ett nytt liv när de blir inkluderad­e i en levande tjänande kyrka. Den kyrka som tar Jesu egna ord i Johannes 14:6 på allvar är frimodig i att bekänna att Jesus är den enda vägen till Gud. Detta har alltid varit och måste förbli kyrkans bekännelse.

Lars-gunnar Pålsson (KD), ledamot av stiftsfull­mäktige och ersättare i kyrkomötet för Kristdemok­rater i Svenska kyrkan för en levande

kyrka

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden