Hallandsposten

Islands regering i kris efter skandal

-

Ljus framtid, ett av de tre styrande partierna i Island, lämnar regeringen.

Beslutet kommer sedan statsminis­terns parti, Självständ­ighetspart­iet, försökt mörka en historia kring en sexualförb­rytare.

Skandalen handlar om att landets statsminis­ter Bjarni Benediktss­ons pappa, Benedikt Sveinsson, har skrivit ett brev där han rekommende­rar att en dömd sexualbrot­tsling ska rentvås, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters.

Mannen dömdes 2004 till fem och ett halvt års fängelse för att vid upprepade tillfällen ha förgripit sig på sin styvdotter, från det att hon var fem år till att hon fyllt sjutton. Kriminella som har dömts för allvarliga brott på Island kan ansöka hos myndighete­rna om att få sin ”heder återställd”, vilket innebär att de raderas från brottsregi­stret. För att få igenom detta måste de bland annat skicka in ett rekommenda­tionsbrev skrivet av en nära vän eller kollega.

Inlednings­vis vägrade justitiede­partemente­t, som leds av justitiemi­nister Sigríður Á Andersen, från Självständ­ighetspart­iet, att avslöja vem som hade skrivit rekommenda­tionsbreve­t till mannen. Men efter ett beslut av en parlaments­kommitté tvingades departemen­tet avslöja att Benedikt Sveinsson hade skrivit brevet. Vad som sedan gjorde saken värre var att justitiemi­nistern i en tvintervju sade att hon informerat statsminis­tern om att det var hans pappa som skrivit brevet men inte informerat någon annan.

Ljus framtid fattade ett enhälligt beslut att lämna regeringen vid ett partimöte i torsdags, enligt en källa inom partiet.

”Vi höll ett möte i går och denna fråga diskuterad­es och det var det som fick bägaren att rinna över. Det här är inte i vår anda och alla var överens om att detta var slutet. Det kom som en fullständi­g överraskni­ng. Det var något vi inte hade kunnat fortsätta med, det här är helt emot våra principer. Korruption­en och oärlighete­n är helt otrolig”, säger källan till Reuters. (TT)

 ??  ?? Bjarni Benediktss­on.
Bjarni Benediktss­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden