Hallandsposten

Fakta:

Detta har hänt

- CARL FREDRIK JOHANSSON cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

tober. Det garanterar vi, för vi har sponsorer som har garanterat det. Och vi har erbjudit kommunen plats i styrelsen, att vara controller – full insyn, alla kort på bordet, säger Andersson.

– Vi vet att många sponsorer vill vara med. Men de vill inte vara med förrän verksamhet­en är i gång, tilllägger Sivertsson.

DUON HYMLAR INTE med att Drott tidigare har haft svårt att leva upp till sina förpliktel­ser.

– Drott har varit en kass avtalspart­ner. Vi försvarar inte ett enda fel, tvärtom – vi kan fylla på i kritiken. Men vi kan inte göra någonting åt det som är bakåt. Vi vill få hjälp. Nu straffar man en verksamhet som är extremt kostnadsef­fektiv och som har en otroligt snål budget där både ledare och spelare ställer upp ideellt, säger Claes Andersson och tillägger:

– Vi har hamnat i en situation där kommunpoli­tikerna straffar unga tjejer och killar på 19 år för gamla synder de inte har varit med och orsakat: de får inte träna om inte ni betalar, och vi har lovat att betala, om vi finns, men finns vi inte så kan vi inte betala – och där har det stannat.

Dam- och herrlagen har hittills bedrivit försäsongs­träningen i exil i Slöingehal­len och spelat matcher på bortaplan. Men när serierna startar blir läget ett annat.

– Det är 15 dagar dit. I sämsta fall så har Drott 15 dagar kvar att leva. För får vi inte spela matcher finns vi inte, vi kan inte börja första omgången med att lämna WO. Kommunen har 15 dagar på sig att på något sätt att fatta ett beslut om vi finns. Och om Drott dör så får kommunen inga pengar alls, påpekar Claes Andersson och fortsätter:

– Halmstad är en stad med tre hjärtan. Vi vill gärna se att det finns det, att det inte bara blir en plånboksfr­åga detta.

LARS PÜSS (M), ordförande i kommunens teknik- och fritidsnäm­nd, säger att han så sent som under fredagen hade ”en dialog” med Drott.

– Jag kan inte säga mer just nu, * 29 mars: Drotts herrar förlorar ödesmatche­n borta mot OV Helsingbor­g i sista omgången med 24–34 och åker rakt igenom Allsvenska­n och ner i division 1. Så långt ner har klubben inte varit på 70 år. * 22 april: Anna Wibring avgör med 15 sekunder kvar när Drotts damer vinner kvalreture­n borta mot Lidingö med 24–22 och säkrar en plats i Allsvenska­n till hösten. Detta efter att laget tidigare slutat tvåa som nykomlinga­r i division 1. * 9 juni: Popgruppen Gyllene Tider kliver in som sponsor till Drotts damlag. ”Vi har gått in med pengar, men hur mycket det handlar om vill vi inte tala om”, säger Micke Syd Andersson, trummis i bandet. * 14 juni: Drott spolar alla spelarlöne­r för att överleva. ”Det fanns inga alternativ för klubben – det var detta eller dö”, kommentera­r ordförande­n Roger Wohlin. * 28 juni: Drott har inte färdigstäl­lt den ekonomiska redovisnin­gen utan beslutar att ajournera årsmötet till den 30 augusti. ”Styrelsen får ta på sig det. Det är inget som revisorern­a rår för”, säger ordförande Wohlin. * 15 augusti: HP avslöjar att Drotts seniorlag varken får träna eller spela matcher i Halmstad arena tills klubben har betalat av en skuld 200 000 kronor till kommunen för hallhyra och matchavgif­ter. * 30 augusti: En avhoppad revisor och saknade papper tvingar Drott att skjuta upp det nya årsmötet på obestämd tid. Varken bokslutet eller revisionen är klar. men vi jobbar fortfarand­e på det. Det är definitivt inte en fråga där vi har sagt att nu sätter vi oss ner och gör ingenting, utan det jobbas för fullt. Vi vill verkligen att vi ska hitta en bra lösning, säger han.

Vem var det du hade dialogen med?

– Det har varit en av dem som står nära föreningen. Det är det här som har varit ett litet dilemma: att det har varit svårt för oss att veta vem det är vi ska föra dialog med. Det har kanske inte alltid varit tydligt i och med att många har hoppat av styrelsen. När man väl ska bestämma eller göra upp om någonting så gäller det att man pratar med den som faktiskt har det mandatet. Det har varit en utmaning i sig.

Claes Andersson och Thomas Sivertsson garanterar att ni kan få 185 000 kronor den 31 oktober. Är det inte bättre att vänta än att inte få några pengar alls?

– Nej, jag väljer att inte kommentera det just nu och så har jag en förhoppnin­g om att det kanske kommer att komma svar inom en inte allt för lång tid. Just nu kan jag inte säga mer, svarar Lars Püss.

 ??  ?? tränarstab­en har nu själva gripit in för att försöka dra in pengar och rädda den anrika föreningen­s existens.
tränarstab­en har nu själva gripit in för att försöka dra in pengar och rädda den anrika föreningen­s existens.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO, LINA SALOMONSSO­N/ARKIV ??
Bild: JARI VÄLITALO, LINA SALOMONSSO­N/ARKIV
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden