Hallandsposten

Svarta statistike­n som talar emot HBK

-

”Det är ingen som behöver tro på oss. Det viktigaste är att vi själva tror på det.”

ALEXANDER BERNTSSON

Halmstads BK måste bryta ny mark för att rädda det allsvenska kontraktet. Inget lag som haft så få poäng som HBK (13) efter 22 omgångar har klarat sig kvar sedan serien utökades till 16 lag. – Det är ingen som behöver tro på oss. Det viktigaste är att vi själva tror på det, säger mittbacken Alexander Berntsson.

På söndagen väntar en ny svår bortamatch för Bollklubbe­n mot tabellfyra­n AIK på Friends arena.

Nästjumbon från Halmstad har bara vunnit två matcher på hela säsongen – och nu börjar det verkligen brinna i knutarna om det ska bli allsvenskt spel även 2018.

Hp-sporten har granskat samtliga allsvensko­r sedan serien utökades till 16 lag 2008. Det är, med Hbk-ögon sett, ingen hoppingiva­nde bild som tonar fram:

Inte ett enda lag som har haft så få poäng som HBK har nu efter 22 omgångar har lyckats kravla sig upp på säker mark i sluttabell­en.

Bara fyra av 18 lag som har legat under nedflyttni­ngsstrecke­t efter 22 omgångar har lyckats klara sig kvar eller till kval. Det senaste var BP, som hösten 2013 hade 21 poäng i detta skede och fick ihop 32 till slut, vilket räckte till 13:e plats.

I genomsnitt har det under dessa nio säsonger krävts 32 poäng för att hänga kvar utan kvalspel och 28 poäng för att nå kvalplatse­n.

HBK MÅSTE ALLTSÅ sannolikt mer än dubbla sin poängskörd under de avslutande åtta matcherna – som är mot lag som man bara lyckades ta sammanlagt tre poäng av under vårsäsonge­n.

Går det? Alexander Berntsson tänker i alla fall inte ge upp ännu.

– Vi måste tro på det, självklart. Sedan att alla experter redan har räknat bort oss… men vi ska motbevisa det, säger mittbacken och fortsätter:

– Vi har inte plockat så många poäng nu på slutet som vi tycker att vi borde ha gjort. Vi måste höja oss igen. Men jag tror att vi kan plocka några treor nu på slutet så att vi klarar detta. Vad är det du ser som gör att du tror på det?

– Vi har potential och stundtals ser det bra ut. Sedan slarvar vi lite och släpper ett mål, och sedan går vi ner oss och tror inte på det. Men är vi noggranna hela tiden och tror på det så är vi bra. Det gäller att vi är noga och spelar vår fotboll och inte hamnar utanför ramarna, utan gör det vi ska.

HBK:S tränare Igor Krulj rycker mest på axlarna åt den historiska statistike­n.

– Jag lägger faktiskt inget värde i det. Det är åtta matcher kvar, det är sex poäng upp till Jönköping och en kvalplats – det är det enda vi tänker på, säger han.

KRULJ AVSLUTADE torsdagstr­äningen med att hålla en lång, engagerad föreläsnin­g för spelarna i en ring mitt ute på planen. Ett brandtal?

– Nja, det var inget brandtal, men det är fotboll vi spelar och innan de 90 minuterna är spelade så finns det alltid möjlighete­r för oss. Det händer i svensk fotboll varje omgång nästan att lag som är längre ner i tabellen vinner över lag som är högre upp. Så självklart finns den möjlighete­n fortfarand­e för oss. Vi måste tro på det och det ska vi göra.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden