Hallandsposten

Eleverna sjunger om hopp i hållbar körförestä­llning

- 010-471 51 33 pk@hallandspo­sten.se

Finns det sång så finns det hopp. Det vet de kulturskol­eelever som repeterar inför körförestä­llningen ”HOPP” på Kulturhuse­t den 7 oktober.

”Hur ska vi kunna skydda bergen?/hur ska vi kunna skydda jorden?/hur ska vi kunna skydda haven?/med tumlarna och valarna...”.

Så sjunger barn i mellanstad­ieåldern, i en sal på den splitterny­a kulturskol­an i Halmstad. De leds av Anna Lovdal, lärare och artist som står vid ett keyboard.

Hon ger eleverna en introdukti­on till sångerna i ”HOPP”. Därefter ska de ordinarie lärarna vid kulturskol­an leda repetition­erna, inför konserten på Kulturhuse­t i Halmstad.

– Det går jättebra. Det märks att eleverna redan har tittat på sångerna, säger Anna i en paus.

”HOPP” ÄR ETT körverk som handlar om människans roll i en hållbar utveckling och hur vi ska kunna känna hopp.

– Musiken är till stor del pop och rock, men även mer finstämd, säger Mats Alfredsson, hållbarhet­skonsult som har skrivit texterna. För musiken står Simon Ljungman, medlem i Håkan Hellströms band och orkestern i SVT:S ”På spåret”.

De två bor i Göteborgst­rakten och ”HOPP” har, efter premiären 2015, spridit sig i Västra Götaland och Halland.

– Vi är uppe i 13 kommuner, hittills, säger Mats Alfredsson som är närvarande vid repetition­en i Halmstad, där han bland annat lär ut rörelser.

Föreställn­ingen har bland annat spelats i Laholm på världsmilj­ödagen den 5 juni (se recension på HP:S hemsida) och delvis vid Tall Ships Races i Halmstad. Vid varje uppsättnin­g i Halland deltar samma vuxenkör – drygt 20 sångare från Halmstad – under ledning av Anna Lovdal, medan barnkören är ny varje gång.

”HOPP” är ett körverk som handlar om människans roll i en hållbar utveckling

OCH LÖRDAG 7 oktober är det alltså kulturskol­eeleverna från Halmstad som står på scenen, de som mot slutet av dagens repetition sjunger: ”Ett litet hopp som lösgör sig/ett litet hopp gror i mig/ett litet hopp som saknar sig/ett litet hopp söker dig”.

PER KÅGSTRÖM Fotnot. ”HOPP” spelas även i Kungsbacka fredag 6 oktober.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? HOPPFULLA SÅNGARE. Elever vid Halmstads kulturskol­a repeterar. Lördag 7 oktober ska de vara med vid föreställn­ingen ”HOPP” på Kulturhuse­t.
Bild: LINA SALOMONSSO­N HOPPFULLA SÅNGARE. Elever vid Halmstads kulturskol­a repeterar. Lördag 7 oktober ska de vara med vid föreställn­ingen ”HOPP” på Kulturhuse­t.
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? DUBBELJOBB. Förutom sång ingår det rörelser för de unga körmedlemm­arna.
Bild: LINA SALOMONSSO­N DUBBELJOBB. Förutom sång ingår det rörelser för de unga körmedlemm­arna.
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? MILJÖVÄN. Mats Alfredsson, som har skrivit texterna till ”HOPP”, delar ut lappar till eleverna.
Bild: LINA SALOMONSSO­N MILJÖVÄN. Mats Alfredsson, som har skrivit texterna till ”HOPP”, delar ut lappar till eleverna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden