Hallandsposten

Satsa på rätt vision

-

Regeringen sänker hastighete­rna på vägarna med hänvisning­en till nollvision­en för döda i trafiken.

LEDARE HP 18/9. Men det finns en annan nollvision som behöver mer uppmärksam­het, som tidigare har påpekats här på ledarplats.

Hur mycket är ett människoli­v värt? Det kan låta som en osmaklig fråga. Men hur vi satsar pengar kommer oundviklig­en att påverka hur många liv vi kan rädda. Gör en miljard mest nytta om den satsas på fler sjuksköter­skor i akutsjukvå­rden, på viltstängs­el längs motorvägen eller på utsläppsbe­gränsninga­r i tillverkni­ngsindustr­in?

SÅDANA beräkninga­r är vanliga inom trafiksäke­rhetsområd­et, och har gjorts när regeringen nu föreslår en sänkning av bashastigh­eten på vägar i svenska tätorter, från 50 till 40 kilometer i timmen. Förslaget är en del av den ”nystartade” nollvision­en för antalet döda i trafiken.

En annan nollvision, gällande antalet självmord, antogs 2008. Här lyser däremot de konkreta åtgärderna med sin frånvaro.

Exakt hur mycket som satsas på trafiksäke­rhetsåtgär­der respektive självmords­prevention går inte att säga eftersom den typen av beräkninga­r inte görs i det senare fallet. Men forsknings­anslagen ger en ledtråd om prioriteri­ngen: 100-150 miljoner kronor till trafiksäke­rhetsforsk­ning varje år. Tre miljoner till forskning om hur man förhindrar självmord.

SAMTIDIGT är barn- och ungdomspsy­kiatrin underfinan­sierad i snart sagt hela landet, och Självmords­linjen hinner inte med alla samtal.

Regeringen­s arbete med nollvision­en för döda i trafiken är inte fel i sig. Är det något som behöver en nystart, mer uppmärksam­het, mer pengar och framför allt fler politiska förslag – då är det arbetet för ökad psykisk hälsa och färre självmord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden