Hallandsposten

Färre kunder vill ha påse efter nya lagen

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

Efter att den nya lagen som ska minska förbruknin­gen av plastkassa­r infördes tackar fler kunder nej till en påse när de handlar, uppger flera butiker i centrala Halmstad. – Många tar med sig egna påsar eller väskor istället, säger Anna Thorén, butikssälj­are på Lindex.

Sedan den första juni ska alla som säljer eller ger bort plastbärka­ssar enligt en ny lag informera konsumente­rna om påsarnas miljöpåver­kan. För kunderna kan detta bland annat märkas genom informatio­nsskyltar vid kassorna eller att personalen frågar om påsen behövs. Flera butiker har även börjat ta betalt för sina platskassa­r.

Enligt Mats Hedenström, näringspol­itisk chef på branschorg­anisatione­n Svensk Handel, har insatserna gett resultat.

– Vi ser en stor nedgång i förbruknin­g av plastkassa­r inom övrig detaljhand­el. Framför allt i de fall där man har kombinerat informatio­n med att ta betalt. Men vi tror inte att nedgången är lika stor inom dagligvaru­handeln eftersom förändring­en inte är lika stor där, säger han och syftar på att dagligvaru­handeln sedan länge tagit betalt för sina påsar.

NÅGRA AV DE som valt att ta ut en kostnad för platskassa­r är H&M, Lindex och Kappahl. Kedjorna har tillsamman­s startat initiative­t ”One bag habit” och skänker intäkterna från påsförsälj­ningen till miljöfrämj­ande ändamål.

ANNA THORÉN, BUTIKSSÄLJ­ARE på Lindex i Halmstads city, menar att initiative­t lett till att fler kunder tackar nej till en ny påse att stoppa sina varor i.

– Jag tycker man märker en stor skillnad. Många tar med sig egna påsar eller väskor i stället, säger hon.

Stadium, Dimoda och Halmstads bokhandel är andra exempel på butiker i city som numera tar betalt för platskassa­rna.

Sofia Strandberg, butikssälj­are på Halmstads bokhandel, tycker att responsen från kunderna är positiv.

– Det är väldigt få som har invändning­ar mot att påsarna kostar. Vi skänker pengarna till svenska Naturskydd­sföreninge­n, säger hon.

I klädbutike­n JC på Klammerdam­msgatan berättar butikschef Sandra Lindulf att kedjan gått över från plastkassa­r till papperspås­ar som tillverkas av återvunnet material efter att den nya lagen trädde i kraft. Papperspås­arna är dock gratis, vilket enligt butikschef­en uppskattas av kunderna.

– Många upplever att det är positivt att de inte behöver betala för den, säger hon.

Sandra Lindulf tycker sig också se att färre kunder vill ha en påse när de handlar.

– Många säger att de kan ta varan i väskan istället, säger hon.

 ?? Bild: EMELIE NORDH ?? NY RUTIN. Halmstads bokhandel har börjat ta betalt för stora påsar sedan en ny lag som ska minska förbruknin­gen av plastbärka­ssar infördes, berättar butikssälj­aren Sofia Strandberg.
Bild: EMELIE NORDH NY RUTIN. Halmstads bokhandel har börjat ta betalt för stora påsar sedan en ny lag som ska minska förbruknin­gen av plastbärka­ssar infördes, berättar butikssälj­aren Sofia Strandberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden