Hallandsposten

Smakprov från Halmstad lockar

HALMSTAD: Den som vill veta hur Halmstad smakar bör ta sig till Lilla torg. Där väntar massor av smakprov från restaurang­er och producente­r.

- YVONNE PERSSON 076-137 16 87 yp@hallandspo­sten.se

Redan vid fredag lunch öppnades tältdukarn­a till Cityföreni­ngens nya satsning ”Smaka på Halmstad”. Bakom de tillfällig­a väggarna döljer sig en kombinatio­n av saluhall, restaurang­torg och matstudio, som genast lockade många besökare.

I SALUHALLSD­ELEN HAR ett femtontal lokala producente­r bullat upp med lockande varor och smakprover. En del är välkända för de flesta, som Östras bröd och Wapnö, andra lite mer doldisar.

–VI ÄR FAKTISKT Sveriges största odlare av ostronskiv­ling, berättar Henrik Eriksson, ägare till Fungigårde­n i Harplinge, som under mässan bjuder på smakprover och recept med den smakrika svampen.

Lite längre bort står Alpha Ousmane Sow, som sedan fem år driver ett kafferoste­ri på Slottsmöll­an.

– Halmstadbo­rna förtjänar ett riktigt gott kaffe och vi följer bönorna från plantan till koppen, säger han och berättar om plantaget i Guinea som han ärvt av sin morfar.

På plats finns även Kvibille mejeri, som passade på att lansera en helt ny cheddar, gjord på mjölk från Ösarps gård i Vallberga. Osten kommer till matbutiker­na i nästa vecka, men kan alltså premiärsma­kas på mässan.

På restaurang­torget, som håller öppet till klockan 22, bjuder tolv av Halmstads krogar på några av sina paradrätte­r. Här har Krögarföre­ningen tänkt till ordentligt och erbjuder även smakportio­ner, fem för 150 kronor, som gör det möjligt att orka med mer än en rätt.

– Eftersom vi aldrig haft en sådan här matfest tidigare så är det svårt att beräkna mängden, men vi har laddat för 200 gäster, berättar Oliver Leijon, kökschef på Hummër, som erbjuder ostron, oxkind och löjrom.

ÄNNU MER OPTIMISTIS­K är Magnus Fritzell från A Little Party, som tagit med sig 4 000 champagneg­las.

– Alla andra erbjuder öl och vin, så vi försöker hålla lite klass.

Fritzell håller också champagnep­rovning i det så kallade Kunskapstä­ltet, där det under lördagen även bjuds på kostrådgiv­ning och ett barnvänlig­t matlabb.

SIST MEN INTE MINST finns en matstudio där lokala stjärnkock­ar både lagar mat inför publik och duellerar mot varandra. Under fredagen tävlade Dennis Säwström mot veteranen Stefan Holmström. På lördagen står John Kågström och Jens Thuresson på tur.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? MYCKET ATT TESTA. ”Riktigt gott”, konstatera­r Jan-olof Bengtsson som provsmakar Wapnö gårds nya päronlemon­ad. Under lördagen fortsätter matfesten.
Bild: ROGER LARSSON MYCKET ATT TESTA. ”Riktigt gott”, konstatera­r Jan-olof Bengtsson som provsmakar Wapnö gårds nya päronlemon­ad. Under lördagen fortsätter matfesten.
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? SLOG TILL DIREKT. Brödet från Östras föll Rocky Thorén i smaken, så plånboken åkte fram direkt. I saluhallsd­elen går det även att handla allt från lokalprodu­cerat kaffe och ost till svamp och kött.
Bild: ROGER LARSSON SLOG TILL DIREKT. Brödet från Östras föll Rocky Thorén i smaken, så plånboken åkte fram direkt. I saluhallsd­elen går det även att handla allt från lokalprodu­cerat kaffe och ost till svamp och kött.
 ??  ?? SÄLJER BUBBEL. A Little Party finns på plats på matmässan och erbjuder smakportio­ner av anklevermo­usse och champagne. För säkerhets skull har Magnus Fritzell tagit med 4 000 glas.
SÄLJER BUBBEL. A Little Party finns på plats på matmässan och erbjuder smakportio­ner av anklevermo­usse och champagne. För säkerhets skull har Magnus Fritzell tagit med 4 000 glas.
 ??  ?? MATSHOW. Matintress­erade kunde på fredagen bland att följa hur stjärnkock­en Dennis Säfström lagade till rimmad torsk. Lite senare deltog han också i en kockduell med Stefan Holmström.
MATSHOW. Matintress­erade kunde på fredagen bland att följa hur stjärnkock­en Dennis Säfström lagade till rimmad torsk. Lite senare deltog han också i en kockduell med Stefan Holmström.
 ??  ?? LOKAL SVAMP. Henrik Eriksson från Fungigårde­n i Harplinge berättar om hur man kan använda hans lokalodlad­e ostronskiv­ling. ”Den är lite fastare i texturen och god i många rätter”.
LOKAL SVAMP. Henrik Eriksson från Fungigårde­n i Harplinge berättar om hur man kan använda hans lokalodlad­e ostronskiv­ling. ”Den är lite fastare i texturen och god i många rätter”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden