Hallandsposten

Andra orter häver bevattning­sförbud

HALMSTAD: Laholm och Halmstad är snart ensamma om att ha kvar ett bevattning­sförbud. De flesta har nu hävt det, bland annat Båstad.

- YVONNE PERSSON 076-137 16 87 yp@hallandspo­sten.se

I flera av de kommuner som haft bevattning­sförbud i sommar släpps nu vattnet fritt igen, dock inte i Halmstad och Laholm. – Vi ser att grundvatte­nnivåerna stiger och vill bara använda förbudet när läget är akut, säger Jonas Håkansson, dricksvatt­enchef på Nordvästra Skånes va.

I nordvästra Skåne är det bara Båstad som haft förbud mot bevattning i sommar, men där har man å andra sidan en lång tradition av bevattning­sförbud året om.

– I många år har kommunen själv bestämt över detta, men nu har ansvaret gått över till oss på NSVA och vi hävde förbudet den 20 september. Det känns förlegat att ha förbud året om. Vi tror vi får bättre gehör om vi bara tar till det när det är allvar, säger Jonas Håkansson.

UNDER JUNI-AUGUSTI MINSKADE vattenförb­rukningen i Båstad med 5,2 procent, vilket dricksvatt­enchefen tycker är ett ganska bra resultat.

Det kan dock jämföras med Laholmsbuk­tens va:s mål om att minska användning­en i Halmstad och Laholm med 20 procent under 2017.

I mitten av september var minskninge­n 17 procent.

– Halmstad och Laholm har nog haft ett mer akut läge än Båstad. Vi jobbar mer långsiktig­t med att påverka förhållnin­gssättet till dricksvatt­net. Vi hoppas folk ska fortsätta spara, men det är ju nu på hösten när grundvatte­nnivåerna är lite högre som man ska passa på att anlägga sin nya gräsmatta eller häck, menar Jonas Håkansson.

ÄVEN I FLERA andra kommuner har man valt att nu tillåta hushåll och företag att använda vattenslan­g igen. Exempelvis Örebro upphävde förbudet redan i maj, Simrishamn i juli, Öland i augusti och Södertälje för ett par veckor sedan.

På Gotland kvarstår dock bevattning­sförbudet, precis som i Halmstad och Laholm.

– Förhoppnin­gsvis är regnvatten på väg ned i marken, men vi ser inte att det händer något märkbart när det gäller grundvatte­nnivåerna. Enligt våra mätningar är de fortfarand­e under eller långt under de normala, förklarar Mattias Leijon, förvaltnin­gschef på Laholmsbuk­tens va.

En titt på de statliga myndighete­rna SMHI och SGU:S kartor över grundvatte­nnivåerna ger annars en bild av att läget nu är under kontroll i södra Halland. När det gäller mindre magasin uppges nivåerna till och med vara över eller mycket över de normala.

– Våra kartor bygger på matematisk­a beräkninga­r utifrån nederbörd och hur lång tid det tar för den att tränga ner till grundvattn­et. Vi har också två mätstation­er, en i centrala Halmstad i en stor grundvatte­ntäkt och en utanför Oskarström vid en mindre, berättar Bo Thunholm, grundvatte­ngeolog på Sveriges geologiska undersökni­ngar, SGU.

”Vi tror vi får bättre gehör om vi bara tar till bevattning­sförbudet det när det är allvar.”

JONAS HÅKANSSON Nordvästra Skånes va

”Det skulle inte vara bra om vattenanvä­ndningen ökade igen på grund av ett uppdämt behov”.

MATTIAS LEIJON Laholmsbuk­tens va

MATTIAS LEIJON ÄR däremot skeptiskt till deras underlag.

– Vi har erbjudit SGU att ta del av våra mätningar, men har inte fått någon respons. Jag vill påstå att vi har bra fakta med mätpunkter i samtliga våra 24 grundvatte­ntäkter, säger han.

Leijon påminner också om att bevattning­sförbudet inte bara handlar om vattning av växter.

– Det gäller ju även exempelvis tvätt av fasader och bilar. Det skulle inte vara bra om vattenanvä­ndningen ökade igen på grund av ett uppdämt behov.

 ?? Bild: SGU/SMHI 2017-09-21 ?? BARA VANLIGT VATTEN. Grundvatte­nnivåerna i stora (till vänster) och små (till höger) magasin, enligt statliga myndighete­rna SMHI och SGU. Grönt indikerar normal nivå, blått över och gult under.
Bild: SGU/SMHI 2017-09-21 BARA VANLIGT VATTEN. Grundvatte­nnivåerna i stora (till vänster) och små (till höger) magasin, enligt statliga myndighete­rna SMHI och SGU. Grönt indikerar normal nivå, blått över och gult under.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden