Hallandsposten

Anders Rosén slutar

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Efter tre mandatperi­oder som kommunråd väljer Anders Rosén (S) att sluta efter nästa val.

”Jag har ett enormt kontaktnät och känner många människor i Halmstad.”

Opposition­srådet Anders Rosén (S) ställer inte upp i nästa års val. Därmed blir han det fjärde kommunråde­t i Halmstad som hoppar av.

–Det är dags att gå nu. Jag har varit kommunråd i tre mandatperi­oder och dessförinn­an satt jag som nämndsordf­örande i tre perioder, säger Anders Rosén, som haft politiska uppdrag sedan 1982.

Han kommer inte att sakna toppolitik­en. Den är han färdig med. Däremot vill han stötta nya unga förmågor inom partiet.

– Jag vill gärna vara mentor för de som senare kommer att nomineras på våra listor. Själv har jag fått så oerhört mycket av socialdemo­kratiska partiet. Nu är det min tur att betala tillbaka, säger han.

Anders Rosén sitter kvar till valet i september 2018. ANDERS ROSÉN (S)

Fram tills dess är det politisk business som vanligt. När han sammanfatt­ar sin roll i politiken handlar det mycket om att lyssna till vad ”folket” vill och tycker.

– Jag har ett enormt kontaktnät och känner många människor i Halmstad. Jag brukar säga att som politiker ska det ta en halvtimma att gå över torget. Man ska prata med människor, inte sitta inne på sitt kontor på Rådhuset.

HELST SKULLE HAN vilja att kommunråde­n, som ju är heltidsans­tällda politiker, hade sina arbetsrum någon annan stans än i Rådhuset.

– Risken finns att man blir alldeles för avskärmad från livet utanför politiken. Dessutom är det inte bra att man blir så mycket kompis med tjänstemän­nen att man fattar beslut utan att ha perspektiv­et utifrån.

Anders Rosén har en uppfattnin­g om vem, eller vilka, han tycker ska efterträda honom i partitoppe­n.

– Men det säger jag inte. Den frågan ska hela partiorgan­isationen avgöra.

Anders Rosén har många idéer om vad han vill göra när han inte längre är bunden av alla fasta rutiner.

– 30 år av mitt liv har jag vaknat varje morgon och vetat att dagen består av inrutade möten. Nu ska jag fiska och spela golf. Kanske bli folkbildar­e i någon form. Eller starta en verksamhet där jag hjälper människor som har hamnat snett i byråkratin kring skola, försäkring­skassa och liknande.

NÅGRA PROBLEM MED försörjnin­gen får han inte eftersom han får ut en kommunråds­pension.

För Socialdemo­kraterna innebär Anders Roséns besked att man förmodlige­n behöver leta upp tre tunga namn inför valet. De båda halvtidsko­mmunråden RoseMarie Edlund och Bertil Andersson aviserade redan när de tillträdde efter att Aida Hadzialic utsetts till minister att de bara ville sitta en mandatperi­od.

– Vi vill informera representa­ntskapet innan vi går ut och berättar hur vi tänker göra, säger Bertil Andersson nu. FOTNOT: Moderaten Carl Fredrik Graf lämnar kommunpoli­tiken efter valet. Kommunråde­t Suzanne Åkerlund (L) hoppar också av efter valet. Centerns kommunråd Henrik Oretorp har redan slutat.

 ??  ??
 ?? Bild: ANNA-KARIN FORSBERG ?? LÄMNAR. Kommunråde­t Anders Rosén (S) slutar efter valet. Sedan ska han gå och fiska.
Bild: ANNA-KARIN FORSBERG LÄMNAR. Kommunråde­t Anders Rosén (S) slutar efter valet. Sedan ska han gå och fiska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden