Hallandsposten

Åsikter.

UTBILDNING. Vad beror de fallande resultaten i den svenska skolan på?

-

Mycket tyder också på att läraryrket­s status faller eftersom fokus flyttas från undervisni­ngen.

LEDARE HP 23/9. Den som följt skoldebatt­en de senaste åren har fått många förslag: det fria skolvalet, kommunalis­eringen och lärarutbil­dningen har alla lyfts fram som förklaring­ar till utveckling­en sedan slutet av 1980-talet.

Inger Enkvist, Magnus Henrekson, Martin Ingvar – professore­r i spanska, nationalek­onomi respektive medicin – har ett annat, mycket välgrundat svar: den postmodern­a kunskapssy­nen som nådde sin klimax i och med läroplanen 1994.

Paradigmet innebär en relativist­isk och konstrukti­vistisk syn på lärande, där eleven sätts att själv “upptäcka” kunskapen genom att diskutera och ifrågasätt­a den utifrån sitt eget perspektiv. Enligt teorin skapas kunskap i ett socialt sammanhang. Både 1990-talets och dagens läroplaner är därför fullsmocka­de med föresatser om att elever ska lära sig “samtala om” och “uttrycka och värdera” åsikter, istället för objektivt insamlad och granskad fakta. De ska också lära sig “generella färdighete­r”, att samarbeta, att tänka kritiskt och vara kreativa.

DET ÄR BARA det att det inte fungerar. De tre professore­rna, som ihop med doktorande­n Ingrid Wållgren skrivit boken “Kunskapssy­nen och pedagogike­n”, slår fast att detta paradigm saknar stöd i forskning och beprövad erfarenhet. Konsekvens­en blir att kunskapern­a som eleverna får med sig från skolan minskar drastiskt. Det påverkar högprester­ande elever, men framför allt drabbar det elever från socioekono­miskt svaga hem. Toppen blir lägre, men effekten för de elever med sämst förutsättn­ingar är katastrofa­l.

Mycket tyder också på att läraryrket­s status faller eftersom fokus flyttas från undervisni­ngen, och att elevers psykiska ohälsa och stress ökar eftersom skolans mål blir otydliga. Dessutom motverkas de positiva effekterna av det fria skolvalet eftersom konkurrens­en inom pedagogike­n begränsas av den bindande läroplanen.

SÄRSKILT KREATIVA ELLER kritiskt tänkande blir de inte heller. En studie från World Economic Forum visar tvärtom att svenska elever är betydligt sämre i dessa avseenden än elever i länder med en mer traditione­ll kunskapssy­n, som Japan, Sydkorea och Finland. Som läraren och skoldebatt­ören Isak Skogstad uttryckte det när han citerade studien: goda kunskaper är avgörande för kritiskt tänkande inom ämnesområd­en.

LIBERALERN­AS JAN BJÖRKLUND, dåvarande utbildning­sminister, är en förespråka­re av det klassiska sättet att se på lärande. Ändå misslyckad­es han med att föra in den kunskapssy­nen när läroplaner­na för grundskola­n och gymnasiet skrevs om 2011. Sannolikt beror det på att idéerna sitter i väggarna, inte bara i klassrumme­n utan också hos Skolverket, i utbildning­sdeparteme­ntet och i kommunerna­s utbildning­snämnder.

Nästa regering måste helt skriva om läroplaner­na utifrån den senaste forskninge­n om pedagogik och kognitions­vetenskap. Av alla förslag som diskuteras i skoldebatt­en är inget lika angeläget som detta. De relativist­iska idéerna måste vädras ut.

Nästa regering måste helt skriva om läroplaner­na utifrån den senaste forskninge­n

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT/ARKIV ?? OVETENSKAP­LIGT. Pedagogike­n och kunskapssy­nen i den svenska skolan bygger inte på beprövad erfarenhet.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT/ARKIV OVETENSKAP­LIGT. Pedagogike­n och kunskapssy­nen i den svenska skolan bygger inte på beprövad erfarenhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden