Hallandsposten

Hallänning­ar säkrar skydd åt finskt flyg

HALMSTAD: VID FÖRRA ÅRETS ÖVNING SÅGS MÅNGA UTLÄNDSKA FORDON När finska flygvapnet för första gången övar på att försvara Sverige skyddar halländska hemvärnsso­ldater deras bas. –Hemvärnet är mer på riktigt i dag jämfört med när jag gick med för 21 år sed

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Då HP kommer till flygbasen Hagshult, som ligger djupt inne i de småländska skogarna norr om Värnamo, taxar precis fyra gråmålade stridsflyg­plan ut på startbanan.

Det bullrar rejält när de drar på och försvinner upp i den molniga skyn. Men det rör sig inte om Flygvapnet­s vanliga Jas 39 Gripen. I stället är det Usa-tillverkad­e F–18 Hornet-plan med finska nationalit­etsbeteckn­ingar.

Som en del av avtalet mellan Sverige och Finland om fördjupat försvarssa­marbete är Hornet-förbandet med på den svenska storövning­en Aurora.

Under övningen är Hagshult hemmabas för både finska och svenska plan – och i skogen intill grupperar precis halländska hemvärnsso­ldater ut för att skydda dem.

– VI ÄR TRÄNADE att bevaka olika skyddsobje­kt och utföra försvarsst­rid om det behövs, säger kapten Peter Agholt, chef för ett av de halländska hemvärnsko­mpanierna.

En som kallats in till övningen är gruppchefe­n Stefan Håkansson.

– Alla hemvärnsso­ldater är skyldiga att tjänstgöra minst åtta dagar om året, säger han och visar att han är beväpnad med en automatkar­bin Ak–4 med rödpunktss­ikte.

Samtidigt som han ser fram emot att få delta i Aurora säger Stefan Håkansson att ju större övningar det rör sig om, desto längre blir väntan för den enskilde soldaten på fältet.

– VI FÅR SE hur det blir med sömnen, säger han och visar att tälten ska sättas upp inte långt från banan, där det dånar öronbedöva­nde när de fyra finska Hornet kommer in för landning igen.

– Bland dem vi kallat in till Aurora är det bara en handfull som inte kommit, men de har alla anmält giltiga förhinder i förväg, säger Peter Agholt och lyfter fram hur motiverade alla är.

– Arméns soldater har blivit duktiga genom alla internatio­nella missioner, men de flesta är mest vana att agera som grupp eller pluton. Efter 1990-talets nedrustnin­g av det svenska försvaret är det i princip bara hemvärnet som fortsatt att öva strid med enheter av ett kompanis storlek, säger han och betonar att hemvärnet i dagsläget utgör halva Försvarsma­kten.

45:E HEMVÄRNSBA­TALJONEN, som hör hemma i Halland, deltar med cirka 450 personer på Aurora.

– I år har vi lyckats rekrytera ett 100-tal nya, många i åldern 35–40 år. De flesta är sådana som hann göra värnplikte­n innan den lades i malpåse och nu är deras barn så pass stora att de kan vara hemifrån ibland, säger Peter Agholt och berättar om hur de i år skickat sms till 2 500 personer för att kalla rätt målgrupp på informatio­nsmöten.

– Innan vi tecknar avtal med någon gör vi intervjuer och hembesök. Vi vill inte få in någon med fel attityd, säger han.

Flygfältet de bevakar är ingen vanlig flygflotti­lj, utan en så kalllad krigsbas som tillhör F 17 i Ronneby. Hagshult var en av många baser som byggdes under kalla kriget för att stridsflyg­et skulle kunna spridas ut runt om i landet och inte vara så sårbart för fientliga anfall.

Till varje krigsbas fanns ett antal raksträcko­r på det vanliga vägnätet intill, som också kunde användas till start och landning. När politikern­a på 1990-talet ansåg att det inte längre fanns något militärt hot mot Sverige avvecklade­s dock nästan hela bassysteme­t.

JUST HAGSHULT SÄGS 2013 ha varit ett av två mål då ryskt flyg vid påsk övade kärnvapena­ttacker mot Sverige. Men för hemvärnet handlar det inte bara om militära hot som spelas upp under övningen. Vid en stor övning på Hagshult förra året iakttogs många utländska fordon som Försvarsma­kten misstänkte höll på med underrätte­lsetjänst.

 ??  ?? HEMVÄRNET PÅ HUGGET. Hemvärnsso­ldater från Halland ser till att inga obehöhuvud­landningsb­anan riga tar sig in på Hagshultsb­asen medan de finska Hornet–planen tjänstgör sida vid sida med svenska Gripen–plan. Utöver användes tidigare flera andra...
HEMVÄRNET PÅ HUGGET. Hemvärnsso­ldater från Halland ser till att inga obehöhuvud­landningsb­anan riga tar sig in på Hagshultsb­asen medan de finska Hornet–planen tjänstgör sida vid sida med svenska Gripen–plan. Utöver användes tidigare flera andra...
 ??  ?? KONTROLL.
Stefan Håkansson, som är gruppchef inom hemvärnet i Halland, kontroller­ar ett av fordonen som ska ta sig in på styrkans camp inne på flygbasen i Hagshult. ”Jämfört med förr är det mer militärisk ordning och reda inom hemvärnet nu”.
KONTROLL. Stefan Håkansson, som är gruppchef inom hemvärnet i Halland, kontroller­ar ett av fordonen som ska ta sig in på styrkans camp inne på flygbasen i Hagshult. ”Jämfört med förr är det mer militärisk ordning och reda inom hemvärnet nu”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden