Hallandsposten

450 bostäder när helt ny stadsdel ska byggas

- BENJAMIN TROFF 010-471 51 27 bt@hallandspo­sten.se

Tidigare industriom­rådet Lundgrens gjuteri ska förvandlas till ett prunkande bostadsomr­åde med totalt omkring 450 nya lägenheter. Den nya stadsdelen blir ett välkommet tillskott på en hårt pressad bostadsmar­knad.

Omkring 450 nya lägenheter ska uppföras på området där Lundgrens gjuteri tidigare låg. Sedan tidigare finns det en brist på bostäder, något HFAB ständigt märker av när nya lägenheter läggs ut på marknaden.

– Vi ser på det vi hyr ut nu att det finns en jätteefter­frågan. Vi har nyligen hyrt ut lägenheter­na på Borgen på Söder, med inflyttnin­g nu i höst, och märker ett jättetryck. Lägenheter­na gick loss på 14 minuter, säger Marie Thelander Dellhag, vd på HFAB.

– Om ungefär en månad börjar vi uthyrninge­n på Vallås torg och vi märker att det finns en stor efterfråga­n på nyprodukti­on.

Lägenheter­na ska uppföras av totalt fyra olika bolag. HFAB och Fastighets AB Tornet, som båda ingår i exploateri­ngsbolaget, har sålt en del av marken till Hökerum Förvaltnin­g och Systemputs MTB för totalt cirka 25 miljoner kronor.

– Vi säljer mark med byggrätter till två aktörer, men kommer behålla ett visst antal byggrätter själva, säger Marie Thelander Dellhag.

HFAB OCH TORNET kommer att bygga hyresrätte­r, medan Hökerum och Systemputs är mer inriktade på bostadsrät­ter.

– Det kommer bli en stadsdel med blandade upplåtelse­former, så det kommer bli bra.

Den nya stadsdelen har fått namnet Lundgrens Trädgårdar, en anknytning till platsens historia. I omkring 90 år låg Lundgrens gjuteri på platsen.

Och den industriel­la historiken är inget som glöms bort när det väl är dags att bygga.

– Vi vill ha en ton av industrika­raktär kopplat till den tidigare bebyggelse­n. Det kommer bli tegel, murverk och puts i kombinatio­n med mycket grönt på gårdarna.

TVÅ AV DE gamla byggnadskr­opparna och ska dock bevaras. Exakt på vilket sätt byggnadern­a ska användas är ännu inte helt klarlagt.

– Vi har inte landat i något beslut ännu. Min uppfattnin­g är att den ena byggnaden är mer inriktad mot kontorsver­ksamhet, enligt detaljplan­en. Men det återstår att komma fram till hur man ska göra inom området, säger HFAB-VDN.

HFAB räknar med att upphandla byggprojek­tet för sina byggrätter under 2017 och att byggstarte­n blir under 2018. Första inflyttnin­g är planerad till slutet på 2019 och stadsdelen ska stå helt färdig 2021.

FÖR DET KOMMUNALA bolagets del planerar man en blandning av lägenhetss­torlekar, från ettor till fyror. Nivån på hyran lär hamna på samma nivå som övriga av HFAB:S nyprodukti­oner.

– Vi vill hålla en bra prisnivå, men all nyprodukti­on är kostsam. Det går inte att jämföra med det befintliga beståndet.

 ?? Bild: FREDBLAD ARKITEKTER ?? HYLLNING TILL INDUSTRIN. De nya lägenhetsh­usen ska ha mycket tegel, murverk och puts samt grönt på innergårda­rna för att ge en ton av industrika­raktär.
Bild: FREDBLAD ARKITEKTER HYLLNING TILL INDUSTRIN. De nya lägenhetsh­usen ska ha mycket tegel, murverk och puts samt grönt på innergårda­rna för att ge en ton av industrika­raktär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden